:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Decembar 06, 2023   13:36

0

43

Delegacija Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu Vojvodine u Gračanici

Višegodišnja saradnja opštinskog Odeljenja za omladinu i sport sa Pokrajinskim zavodom za sport i medicinu rezultirala je još jednim edukativnim predavanjem i promovisanjem zdravog načina života, kao i lekarskim pregeledima dece sa teritorije opštine Gračanica.

Delegacija iz Novog Sada već drugi dan boravi u poseti opštini Gračanica, a ova saradnja biće nastavljena, čak i unapređena istakli su za RTV Gračanica, Danijel Župić, direktor Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu, Dušan Cvejić, direktor Odeljenja omladine i sporta opštine Gračanica i Snežana Vujanović, psiholog Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu.

„Kada smo pre dve godine stupili na dužnost dali smo sebi zadatak da sport podignemo na viši nivo i to smo uspeli zahvaljujući radu ali i ovakvim gostima, koji nam pomažu i zahvaljujući kojima smo sada vidljivi na sportskoj mapi Srbije. Želim da zahvalim Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu koji brine o našoj deci i njihovom zdravlju zbog čega je sinoć organizovano edukativno predavanje, kao i sportski pregledi koji se obavljaju tokom današnjeg dana“, kazao je Dušan Cvejić, direktor Odeljenja omladine i sporta opštine Gračanica.

Ponovo smo došli u Gračanicu i poneli najbolju opremu i stručnjake, kako bismo obavili preglede ovdašnje dece, rekao je Danijel Župić, direktor Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu.

„Želim da se zahvalim opštini Gračanica i Odeljenju za omladinu i sport što su u Pokrajinskom zavodu prepoznali pravog partnera. Moram da obavestim javnost da ono što smo prvog dana obećali kada smo se videli to smo sve i ispunili, a i pozlatili velikom ljubavlju i prijateljstvom. Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta je u Gračanicu došao sa svojim medicinskim, laboratorijskim i strukovnim timom, koji tokom današnjeg dana radi testiranja dece. U okviru sportskih pregleda deci će biti izvađena krv iz prsta gde ćemo dobiti osnovnu krvnu sliku, zatim biće im urađen EKG, kao i kompletan sistematski pregled“, kazao je dr Župić.

On je naglasio da je sada u timu Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu eminentni kardiolog dr Dušica Rakić, koja će najboljim ultrazvučnim aparatom obavljati kardiološke preglede dece.

„Roditelji dragi, ne uečstvujte u zločinu nad vašom decom, vodite ih da urade obavezne lekarske preglede, kako bi deca mogla da se bave sportom“, istakao je Župić i dodao da je obaveza sportista da lekarske preglede vrše na svakih šest meseci, kako bi se imao uvid u njihovo zdrvstveno stanje.

Na temu samopouzdanja sinoć je u Domu kulutre u Gračanici predavanje održala Snežana Vujanović, psiholog Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu, koja je, gostujući u Jutarnjem programu, istakla da se niko ne rađa sa samopouzdanjem već da se ono gradi kroz život i da predstavlja jedan od bitnijih faktora života svih nas.

„Samopouzdanje je nešto što nas prati ceo život i to predstavlja bitan faktor u životu svih ljudi, ne samo sportista. To je zapravo vera u neke sopstvene sposobnosti i često može biti presudan faktor u uspehu sportista. Samopouzdanje se gradi kroz život i na njega mogu da utiču osobe iz naše najbliže okoline roditelji, učitelji, treneri, itd. Ono što je bitno kod sportista jeste da nauče da prihvate poraz, odnosno ukoliko izgube utakmicu da to ne prihvate tragično, već poučno što znači da više rade. U tim trenucima vrlo je bitno zaustaviti negativne misli i razmišljati o dobrim stvarima i postignutim pozitivnim rezultatima“, kazala je Vujanović.

Pokrajinski zavod za sport i medicinu i opština Gračanica nastavljaju saradnju i, kako su istakli, i ove godine će kao i prošle, organizovati druženje dece na sportskom kampu u odmaralištu na Fruškoj gori „Letenka“.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva