:

:

TV Most

clock

April 11, 2019   14:25

0

252

Delegacija Srbije na prolećnom zasedanju MMF-a i S. banke

Delegacija Srbije, koju predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, prisustvovaće redovnom Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koje počinje sutra u Vašingtonu i traje do 14. aprila.

Delegacija Srbije će sa rukovodstvom i predstavnicima MMF-a razgovarati o sprovođenju aktuelnog ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (PCI) i predstojećim konsultacijama po članu IV Statuta MMF-a, navodi se u saopštenju NBS.

Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije MMF-a.

Predstojeće zasedanje je, ocenjuju iz NBS, dobra prilika da se potencijalnim stranim investitorima predstave mogućnosti ulaganja u Srbiju, ekonomski potencijal naše zemlje, unapređen poslovni ambijent, a posebno rezultati u sprovođenju ekonomskih reformi.

Tokom Prolećnog zasedanja biće održani sastanci savetodavnih organa MMF-a i Grupacije Svetske banke: Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj.

Učešće Srbije na zasedanju ovih komiteta odvija se preko konstituence Švajcarske, koja zastupa naše interese, navodi se u saopštenju.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg zasedanja savetodavnih organa biće aktuelna kretanja i izgledi svetske privrede, kao i globalni finansijski rizici u ambijentu pooštravanja finansijskih uslova.

Očekuje se da u fokusu bude diskusija o merama radi podsticanja potencijala privrednog rasta, jačanja sveobuhvatnosti rasta i kreiranja fiskalnih i finansijskih rezervi, a razmotriće se i načini zajedničkog rešavanja trgovinskih tenzija.

Pored toga, razgovaraće se i o primeni savremene finansijske tehnologije (Finteh), aktivnostima MMF-a u kontekstu jačanja nadzorne i savetodavne uloge, finansijske podrške i institucionalnih kapaciteta zemalja članica.

Na Prolećnom zasedanju biće predstavljen i ostvareni napredak u postizanju Održivih razvojnih ciljeva, a biće i reči i o aktuelnom Globalnom ekonomskom kontekstu.

Izvor: Танјуг

TabakovićMMFzasedanjenajava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva