:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2015   12:05

0

117

Delegacija srpskog parlamenta od sutra u Strazburu

Na zasedanju će se raspravljati o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, slobodi medija, netoleranciji i diskriminaciji u Evropi, pitanju jednakosti u periodu krize, pravima invalida i odnosu Saveta Evrope i Evropske unije, navodi se u saopštenju Odeljenja za odnose s javnošću srpskog parlamenta.

Zatraženo je da se, kako se navodi, po hitnoj proceduri održi rasprava o terorističkom napadu u Parizu.

Takođe, poslanici će tajnim glasanjem birati srpskog sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava.

Očekuje se rasprava o položaju ruske delegacije u PS Savetu Evrope u sledećoj godini, kao i okrugli sto na temu "Obnavljanje poverenja u Evropi: Uloga parlamentarnih institucija", koju će voditi predsednik Državne dume Ruske Federacije Sergej Nariškin.

Prvog dana zasedanja će se održati komemorativna ceremonija povodom 70 godina od oslobađanja Aušvica tokom koje će govoriti preživeli zatvorenici.

Parlamentarnu delegaciju Srbije predvodiće šef Stalne delegacije Skupštine Srbije u PS SE Aleksandra Ðurović, a u delegaciji će biti i Marija Obradović, Aleksandar Jovičić, Žarko Obradović, Elvira Kovač, Nataša Vučković i Aleksandar Senić.

Komitet za politička pitanja će održati važnu raspravu o situaciji na Kosovu u sklopu pripreme izveštaja PS Saveta Evrope na ovu temu. Izvestilac je Agustin Konde iz Španije.

Predsednik Irske Majkl Higins će se obratiti Skupštini, dok će se tradicionalno ispred Komiteta ministara Saveta Evrope obratiti predsedavajući tog tela, ovog puta ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejnders i tom prilikom će predstaviti plan aktivnosti i odgovarati na poslanička pitanja.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland će se takođe obatiti poslanicima, kao i Nils Mužniks, komesar za ljudska prava u okviru debate o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva