:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 09, 2021   15:28

0

161

Delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položile vence povodom Dana pobede

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maja, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položile su vence kod Spomenika oslobodiocima Beograda i Spomenika sovjetskom vojniku na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali.

Na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu počiva 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 818 pripadnika Crvene armije, koji su zajedno dali živote boreći se za oslobođenje Beograda, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Dan pobede obeležava se kao sećanje na dan kada pre 76 godina izvojevana pobeda nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a prilika je da se oda pošta svim herojima borbe za slobodu.

Povodom Dana pobede, odata je pošta i herojima sovjetske Rusije koji su tragično stradali 1964. godine, dolazeći na obeležavanje 20-godišnjice oslobađanja Beograda, a u čiju čast je podignut Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Nakon šestogodišnjeg oružanog sukoba koji je otpočeo 1. septembra 1939. godine, napadom nacističke Nemačke na Poljsku, Drugi svetski rat na evropskim prostorima okončan je 9. maja 1945. godine stupanjem na snagu bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha.

Izvor: Танјуг

Dan pobedeMinistarstvo odbraneVojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva