:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2021   9:51

0

171

Deli: Sporazumi se moraju poštovati i kada je reč o ZSO

Evroparlamentarac iz redova mađarskog Fidesa Andor Deli ocenio je da su trenutni odnosi Srbije i Mađarske "izuzetno dobri”.

On je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da se bez preterivanja može reći da se u novijoj istoriji ne pamte odnosi koji su bili ovako bliski i prijateljski kao što su sada.

“Činjenica da su odnosi sada neuporedivo bolji, nije važna samo za građane ovih država i za srpsku i mađarsku nacionalnu manjinu koje žive u Mađarskoj, odnosno u Srbiji, nego je ujedno i dokaz i putokaz za ceo region Zapadnog Balkana, pa i šire da se bilateralni odnosi mogu promeniti na bolje”, istakao je Deli.

Na pitanje koliko još zapadni Balkan može da "čeka" na evrointegraciju i prijem u EU, Deli je odgovorio da se region Zapadnog Balkana se već itekako načekao. Navodeći da je Srbija postala zvanični kandidat još 2012. godine, Deli je rekao da "skida kapu" političkim liderima regiona što, bez obzira na niz izneverenih obećanja sa evropske strane, i dalje rade na svom strateškom putu prema EU.

Ocenio je da neke zapadne zemlje članice EU nisu do danas prepoznale svoj strateški interes u brzoj integraciji zapadnog Balkana. Deli smatra da se uticaj i značaj Evrope iz godine u godinu smanjuje i da bi zato bio potpuno razborit potez da se proširenjem prema zapadnom Balkanu napokon zaokurži priča o evropskim integracijama i da se kroz to Evropa dodatno osnaži.

Deli je izrazio nadu da će imenovanje generala Kajarija iz Mađarske za komandanta KFOR, u novembru, doprineti tome da se funkcije KFOR-a još uspešnije ostvaruju.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na dijalog Beograda i Prištine, odnosno činjenicu da Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština, Deli je istakao da se sporazumi moraju poštovati.

On smatra da bi to pravilo trebalo primeniti i kada je reč o Zajednici srpskih opština iz Briselskog sporazuma, ali da Evropska unija nema dovoljno uticaja da u tom segmentu izdejstvuje promene.

Govoreći o isticanju moratorijuma iz Vašingtonskog sporazuma na lobiranje Prištine za priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i kampanje Beogarda za povlačenje priznanja, Deli je rekao da će iz perspektive međunarodne zajednice biti važno koja strana je prekinula diplomatski status quo koji je proistekao iz Vašingtonskog sporazuma.

Izvor: Танјуг

KiMAndor Delidijalog Beograda i PrištineZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva