:

:

TV Most

clock

Januar 11, 2021   18:39

0

218

Demokrate pokreću opoziv Trampa

Članovi američkog Kongresa iz redova demokrata zvanično podnose svoju rezoluciju o opozivu predsednika Donalda Trampa. Oni ga optužuju za podsticanje pobune i ugrožavanje bezbdnosti SAD zbog nasilnog upada Trampovih pristalica u Kapitol.

U rezoluciji o opozivu navodi se da je Trampov govor u kojem ukazuje da je pobedio na izborima podstakao okupljene pristalice da 6. januara uđu Kapitol.

Citira se i Trampov telefonski razgovor sa republikanskim državnim sekretarom iz Džordžije, u kojem je predsednik tražio da mu sekretar "pronađe" dovoljno glasova da Tramp pobedi u toj državi.

"U svemu tome, predsednik je ozbiljno ugrozio bezbednost Sjedinjenih Država i vladinih institucija", stoji u rezoluciji.

Dodaje se da je "pretio integritetu demokratskog sistema" i ometao mirnu tranziciju vlasti.

"Time je izdao svoje poverenje predsednika, i očigledno povredio narod Sjedinjenih Država", navodi se u tekstu.

Rezolucija o opozivu prvi je korak demokrata ka održavanju glasanja o impičmentu ove nedelje.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da će se nastaviti sa iznošenjem rezolucije o opozivu na glasanje ove nedelje, ukoliko se potpredsednik Majk Pens ne pozove na 25. amandman Ustava.

Demokrate pozivaju Pensa da odgovori u roku od 24 časa, rekla je Pelosi. Ako se to ne dogodi, demokrate će svoju rezoluciju o opozivu staviti na glasanje.

Vreme glasanja za opoziv još nije određeno, mada se očekuje da će se to dogoditi u sredu u 11 sati po loklanom vremenu.

Rezoluciju o opozivu podneli su demokratski predstavnici, Dejvid Sisilin sa Roud Ajlenda, Raskin i Ted Liju iz Kalifornije.

Izvor: RTS

Donald TrampopozivDemokrateSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva