:

:

TV Most

SAD

clock

Novembar 13, 2022   8:56

0

48

Demokrate zadržale kontrolu nad Senatom SAD

Demokrate su zapečatile kontrolu nad američkim Senatom pošto je senatorka Ketrin Kortez Masto iz Nevade za dlaku pobedila Adama Laksalta, republikanskog kandidata i bivšeg državnog tužioca.

Sa pobedom senatorke Kortez Masto u Nevadi, demokrate su obezbedile 50 mesta koja su im potrebna da zadrže kontrolu nad gornjim domom, što je veliki uspeh s obzirom na to da birači obično kažnjavaju predsednikovu stranku tokom međuizbora.

Pobeda demokrata će ojačati politički kapital predsednika Bajdena dok se kreće ka mogućoj kandidaturi za drugi mandat.

Čak i ako republikanci zauzmu Predstavnički dom, Bajden će moći da predlaže svoje kandidate za pravosuđe, a demokrate će moći da pokreću istrage kako bi se suprotstavile pretnji napadima donjeg doma koji kontrolišu republikanci.

"Osećam se dobro i radujem se narednim godinama", izjavio je Bajden tokom boravka u Pnom Penu u Kambodži.

Vođstvo senatorke Kortez Masto od svega pola procentnog poena bilo je dovoljno da osigura pobedu.

U Džordžiji se izbori ponavljaju 6. decembra kada će pobeda senatora Rafaela Vornoka ili njegovog republikanskog protivkandidata Heršela Vokera odlučiti da li će demokrate neznatno povećati većinu ili doneti utešnu nagradu republikancima.

Pobeda demokrata u Nevadi, zajedno sa reizborom senatora Marka Kelija u Arizoni ojačala je tanak zaštitni zid kojim Demokratska stranka ojačava svoju poziciju na zapadu države.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva