:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2021   14:54

0

119

Demokratija na delu: Izlaznost 19,8 odsto, u srpskim sredinama 29,8

Nevladina organizacija "Demokratija na delu", koja nadgleda izbore od otvaranja biračkih mesta, saopštila je da je od početka procesa glasanja do 13 časova odziv na nacionalnom nivou iznosio 19,8 odsto, dok je u opštinama sa srpskom većinom izlaznost premašila nacionalni prosek za 10 odsto, prenosi Reporteri.

Odziv građana u regijama je dva odsto veći od nacionalnog proseka, dok je izlaznost u Uroševcu, Gnjilanu i Mitrovici unutar opšteg proseka. Đakovica i Peć su zabeležile niži prosek izlaznosti na glasanje za dva odsto, dok je izlazak na birališta u Prizrenu još niži, odnosno četiri odsto manji od nacionalnog proseka.

Suprotno tome, u opštinama sa srpskom većinom izlaznost je premašila nacionalni prosek za 10 odsto, saopštila je „Demokratija na delu“.

Do 13 časova na 26 odsto biračkih mesta primećeno je delimično sprovođenje mera za sprečavanje širenja koronavirusa tokom glasanja, dok se na jedan odsto biračkih mesta ove mere uopšte ne poštuju.

Na 41 odsto biračkih mesta zahtev za uklanjanje maske radi identifikacije podnet je samo delimično, dok na 27 odsto biračkih mesta od birača uopšte nije traženo da uklone masku.

Najizraženije nepravilnosti tokom ovih izbora je glasanje sa dokumentima koji nisu validni. Do 13 časova na 92 odsto biračkih mjesta nije bilo slučajeva glasanja sa dokumentima koji nisu validni, a na samo sedam odsto biračkih mesta ova nepravilnost javila se u  izolovanim slučajevima, do četiri slučaja.

Do 13 časova na 45 odsto biračkih mesta nisu pronađene poteškoće u pronalaženju imena na biračkom spisku a, na 48 odsto biračkih mesta ove su poteškoće bile evidentne u do 10 slučajeva.

Zabeležen je i incident na biračkom mestu 1708C / 04R, gde su dva povjerenika otišla da glasaju i nisu se vratila duže od 2 sata.

Izvor: Kosovo online/Reporteri

KiMizboriDemokratija na deluizlaznost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva