:

:

TV Most

clock

Decembar 26, 2022   17:58

0

214

Đenović: Zabrana ulaska Porfirija na KiM šamar SPC, ali i hrišćanstvu

Verski analitičar Draško Đenović rekao je danas da je zabrana ulaska patrijarha Porfirija na KiM šamar ne samo Srpskoj pravoslavnoj crkvi, već i hrišćanstvu.

On kaže i da je ovim postupkom Priština pogazila sekularnost tzv. države Kosovo, kao i član 18 Povelje Ujedinjenih nacija i član devet Evropske konvencije o ljudskim i manjinskim pravima, koje garantuju slobodu veroispovesti.

Đenović je istakao da u novijoj srpskoj istoriji nema ovakvih primera i da ih je poslednji put bilo u vreme Osmanskog carstva, kada je kompletno hrišćansko stanovništvo, na čelu sa tadašnjim patrijarhom, moralo da napusti KiM.

"Ovo nije uradjeno slučajno i mislim da vlasti na Kosovu imaju zeleni signal od nekih mnogo jačih sila da tako nešto mogu da učine", rekao je on za Tanjug.

Đenović smatra da je Priština na taj način poslala jasnu poruku "da hrišćani nisu dobrodošli na KiM i da je vreme da hrišćanstvo nestane sa te tritorije".

"Nije sad samo u pitanju srpstvo, već su u pitanju sledbenici Gospoda Isusa Hrista i to u vreme nakona zapadnog Božića, pred dolazak Božića po Julijanskom kalendaru", rekao je analitičar.

Kazao je i da je sa prištinske strane sračunato za takav potez izabran trenutak kada je većina zapadnih poltičara na godišnjem odmoru.

Zaključio je da je Priština zabranom patrijarhu uništila i ono malo božićne radosti hrišćanskim vernicima na KiM.

"Upravo zbog ovakvih poteza Prištine ne može se očekivati da crkve, manastiri i hrišćanske svetinje budu sačuvane na nekom novom ili nezavisnom Kosovu, kako god da oni zovu tu teritoriju", kazao je Đenović.

Đedović je rekao i da situaciju dodatno komplikuje to što je Porfirije pored toga što je poglavar SPC istovremeno i arhiepiskop Pećki.

Na pitanje da li će francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine moći da doprinese zaštiti SPC na KiM, Đenović kaže da Francuzi ne mogu da govore o takvoj vrsti zaštite s obzirom na to da je njihova država jedna od najsekularnijih država u Evropi.

"Francuska gubi hrišćansko stanovništvo i brzo će poput Velike Britanije imati većinsko muslimansko stanovništvo na svojoj teritoriji", rekao je Đenović ističući da je Francuska postala zemlja ateista, te da ne veruje da će moći da zaštiti hrišćane na KiM.

Ocenio je i da SPC radi očuvanja hrišćanstva treba da učvrsti odnose sa Vatikanom, kao i da se omogući dolazak pape u Srbiju.

Izvor: T a n j u g; Foto: Pobjeda

KiMDraško Đenovićpatrijarh Porfirijekosovska policijaMerdarezabrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva