:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Avgust 17, 2019   10:09

0

136

Deonica auto-puta od Obrenovca do Ljiga spremna za puštanje u saobraćaj

Deonica auto-puta od Obrenovca do Ljiga potpuno je spremna za puštanje u saobraćaj. Završeni su kozmetički radovi, čišćenje, pranje i košenje. Očekuje se da će prva vozila biti na putu u noći između nedelje i ponedeljka ili u ponedeljak ujutru.

Savetnik za infrastrukturne projekte u Ministarstvu građevine Nebojša Pavlović kaže za RTS da se puštanje deonice u saobraćaj očekuje posle svečanog otvaranja deonice, koje će biti održano u nedelju u 20 časova.

"Očekuje se veći broj posetilaca, odnosno onih koji će učestvovati, desetak do 12.000 ljudi, koliko može da se primi. To zahteva i njihovu evakuaciju posle ceremonijala, čišćenje prostora, pa tek onda da prva vozila krenu novom deonicom", navodi Pavlović.

Očekuje da to bude u toku noći između nedelje i ponedeljka, najkasnije ponedeljak jutro.

Pavlović ističe da je deonica auto-put savremena, bezbedena, urađena po svim svetskim standardima. Centralno mesto i najveći izazov za građevinare bio je tunel "Brančić" dužine 945 metara.

"To je čista tunelska cev, tunel koji je opremljen najsavremenijom tehnologijom i opremom koja obezbeđuje komforan prolaz. Urađen je tehničko-operativni centar, srce tunela, gde su podaci sa svih kamera koje postoje u tunelu, stručne ekipe koje su obučene da reaguju za bilo kakvu incidentnu situaciju. To može biti pojava požara, dima iz bilo kog razloga, zaustavljanje vozila, identifikacija pešaka u tunelu", ukazuje savetnik u Ministarstvu građevine.

Tri bočne naplatne rampe 

Osim petlje Takovo, na deonici od Obrenovca do Ljiga urađene su tri bočne naplatne trake – Ub, Lajkovac i Ljig.

"One će omogućiti lokalnom stanovništvu da se bolje, lakše i brže uključe na auto-put i isključe. Verujem da smo pokrili sve kritčne tačke", kaže Pavlović.

Očekuje da do kraja godine bude završena deonica Surčin – Obrenovac.

"Već sutra očekujemo potpisivanje ugovora za deonicu Novi Beograd – Surčin, radove će izvoditi kineska kompanija koja već radi Surčin – Obrenovac. Trebalo bi da radovi počnu marta sledeće godine. To će već činiti ugođaj za vožnju od Beograda do Čačka", navodi Pavlović.

Prema njegovim rečima, od Obrenovca do Čačka vozači će uštedeti sat vremena vožnje. "Obezbedićemo bezbedniju i sigurniju vožnju, osloboditi Ibarsku magistralu viška saobraćaja", navodi savetnik u Ministarstvu građevine.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva