:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 22, 2021   9:16

0

80

Đerlek: Korona na kolenima, na mladima velika društvena odgovornost

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže za RTS da je prvu dozu vakcine primilo 2.370.000 građana Srbije, a sa obe doze vakcinisano je 1.871.000 građana. Dodaje da je na mladima velika društvena odgovornost.

Mirsad Đerlek je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da smo blizu cilja od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

"O kolektivnom imunitetu je teško licitirati datumima, težimo da uspostavimo kontrolu nad epidemijom", istakao je državni sekretar ministarstva zdravlja.

Navodi da je prvu dozu vakcine primilo 2.370.000 građana Srbije, a sa obe doze imunizovano je 1.871.000 građana.

"Blizu smo cilja, još dva-tri koraka i truda da dođemo do 50 odsto, a to nam garantuje mirnije leto. Korona je na kolenima", naglašava Đerlek.

Državni sekretar navodi da nam ne smeju ostati džepovi zaraze, jer to može da se prelije i na druge gradove.

"Naš cilj je da obiđemo što više terena i angažujemo lokalnu samoupravu. Gde god smo imali takvu angažovanost, imamo odlične rezultate. Gde je bila loša organizacija, manje je vakcinisanih", navodi Đerlek.

Prema njegovim rečima, tokom vikenda biće otvoreno 225 punktova za vakcinaciju, a biće povećan i broj mobilnih vakcinalnih ekipa.

"Imamo Astra Zeneku, Sinofarm, sputnjik, očekujemo drugu komponentu sputnjika da sleti svakog dana na aerodrom. U prvoj polovini juna Srbija će imati svoju sputnjik vakcinu", navodi državni sekretar ministarstva zdravlja.

Ističe da je na mladima velika društvena odgovornost.

"Nemoj da dozvolite da vam korona oduzme dan više vašeg normalnog života, uzmite stvar u svoje ruke, to je vakcina, pomozite nam svima da se vratimo u normalan život, da na leto možemo da putujemo, držimo koncerte i vratimo se normalnom životu", navodi Đerlek.

Kada je reč o eventualnom poputanju mera na sledećoj sednici Kriznog štaba, Đerlek je ukazao da brojke konstantno padaju, ali da epidemije ne prate često matematičke progresije.

"Treba da držimo oprez iako možemo da kažemo da je situacija ohrabrujuća, ispod 2.000 smo hospitalizovanih, lakše dišemo", navodi Đerlek.

Izvor: RTS

Mirsad Đerlekvakcinacijakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva