:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Oktobar 07, 2021   9:08

0

141

Đerlek: Krećemo u žustriju kampanju za vakcinaciju, suočićemo Gugl i doktore

Državni sekretar ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže za RTS da je u bolnicama i dalje 90 odsto nevakcinisanih, a u kovid bolnici u Batajnici čak 95,6 odsto pacijenata nije vakcinisano. Navodi da je 54 odsto građana primilo vakcinu i da ta brojka polako raste. Nije to neka brojka sa kojom smo mi zadovoljni, ali ono što ćemo uraditi je malo žustrija i agilnija kampanja u medijima, suočićemo Gugl i doktore, poručuje Đerlek.

Mirsad Đerlek ističe da je delta soj koronavirusa došao mesec dana ranije nego što smo očekivali, ali da nas nije iznenadio.

"Imamo već iskustva i mi smo se organizaciono i spremili za to i znali smo otprilike da će u drugoj polovini septembra i početkom oktobra delta soj pokazati najveću svoju snagu", rekao je Đerlek.

Ističe da je važno da smo spremni i da imamo dovoljno kapaciteta u kovid sistemu.

Kaže da je za ovaj četvrti talas bila strategija da se prvo popunjavaju tri kovid bolnice i da su one maksimalno popunjene.

"One primaju samo onoliko koliko mogu i da otpuste i pokazalo se da je to pun pogodak za zdravstveni sistem, jer smo ga znatno rasteretili, tu smo zbrinuli oko 2.000 pacijenata koji boluju od kovida", rekao je Đerlek.

Što se tiče ostalih kliničko-bolničkih centara, kaže Đerlek, oni su 90 odsto popunjenih kapaciteta, a širom Srbije opšte bolnice su oko 80 odsto popunjene.

Na pitanje da li se razmišnja o uvođenju još neke bolnice u kovid sistem, Đerlek kaže da u ovom trenutku imamo dovoljno kapaciteta i da se ne razmišlja o uvođenju novih zdravstvenih ustanova, kao i da se nada da će tako ostati.

U bolnicama i dalje 90 odsto nevakcinisanih

Ukazao je da je u bolnicama i dalje 90 odsto nevakcinisanih, a u kovid bolnici u Batajnici čak 95,6 odsto pacijenata nije vakcinisano.

"To je najveći problem sa kojim se zdravstveni sistem i država bore u ovom trenutku i uradićemo sve što možemo da povećamo broj vakcinisanih, jer bez vakcinacije nema ni izlaska iz ove situacije", rekao je Đerlek.

Ističe da imamo 54 odsto vakcinisanih i da ta brojka polako raste.

"Bitno je da smo krenuli, da više ne stagniramo. Nije to neka brojka sa kojom smo mi zadovoljni, ali ono što ćemo uraditi je malo žustrija i agilnija kampanja u medijima, suprostavićemo gugl doktorima, naše najbolje stručnjake iz oblasti virusologije, imunologije, epidemiologije želimo da objasnimo ljudima koliki je značaj vakcinacije", naveo je Đerlek.

Naglasio je da će žustrije krenuti na teren i razgovarati oči u oči sa ljudima, jer se pokazalo da ima efekta kada tako objasnite ljudima da treba da se vakcinišu.

U Novom Pazaru znatno poboljšana vakcinacija 

Objasnio je da gde smo god je bila jaka kampanja lokalnih samouprava tu su dobri rezultati kada je reč o broju vakcinisanih.

"Uglavnom sam Novi Pazar i Tutin pominjao da su na začelju i uvek su bili na začelju tabele, ali sad imam jedan dobar primer iz Novog Pazara – poboljšali smo znatno vakcinaciju. U junu su imali 800 vakcinisanih, u avgustu 1.100, a u septembru 3.600", naveo je Đerlek.

Govoreći o tome kako je do toga došlo, kaže da se pre svega uključila lokalna samouprava u kampanju, kao i verske zajednice i da su građani shvatili da nema šale sa kovidom 19 i tako je napravljen veliki pomak.

Do sada je vakcinisano 23 odsto mladih od 18 do 30 godina, ali Đerlek napominje da će raditi i na povećanju stope vakcinacije i u toj uzrastnoj grupi.

"Otvaraju su dva nova punkta u Beogradu u Galeriji jedan punkt, a od ponedeljka i u Ušću na zahtev velikog broja građana i tu će preduzetnici ponovo dati podsticajne stimulacije da poboljšamo vakcinaciju", dodao je Đerlek.

Ističe da je Medicinski fakultet dobar primer, ali da će razgovarati i sa drugim fakultetima i održati tribine srednjoškolcima o značaju vacinacije.

Govoreći o poštovanju mera, kaže da je mnogo manje poštovanje mera nego u trećem talasu i to se drastično odrazilo na porast obolelih.

Ističe da je pooštrena kontrola mera i da je od 27. septembra do 3. oktobra naravljeno 13.500 inspekcijskih nadzora, što je 20 odsto više nego prethodne nedelje.

"Mi ćemo povećavati broj inspekcijskih nadzora. Epidemijske mere mogu dati efekat samo ako budu dobro kontrolisane odnosno sprovedene u praksi i na delu uz naravno vakcinaciju, vakcinaciju, vakcinaciju", poručio je Đerlek.

Izvor: RTS

koronavirusĐerlekvakcinacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva