:

:

TV Most

Foto: EPA / EFE

clock

Januar 20, 2023   22:16

0

44

Đerlek: Proveravamo vakcinalnu kartoteku, nećemo birati način da zaštitimo zdravlje dece

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek povodom epidemije malih boginja u Srbiji poručio je da nemamo željeni obuhvat vakcinacije, da se proverava cela vakcinalna kartoteka države i ističe da će se pojačati rad inspekcijskih službi. 

On je naglasio da od 12 obolelih od malih boginja, njih devet nije primilo MMR vakcinu, mlađi su od dve godine, a tri odrasle osobe imaju nepoznati ili nepotpuni vakcinalni status.

Đerlek je za RTS rekao da 2017. i 2018. godina, kada je od malih boginja preminulo 16 osoba, treba da nam budu upozorenje.

,,Očito da mi nemamo željeni obuhvat vakciacije i ono što se desilo 2017. i 2018. godine je teško i izgovoriti, a kamoli zamisliti da nam se ponovi. Uvek je to nešto što nas podseća da moramo biti obazrivi kako nam se ne bi ponovilo", poručuje Đerlek.

Ističe da su pooštrene protivepidemijske mere i kada je reč o prijavljivanju sumnjivih slučajeva, ali i kada je u pitanju dijagnostika.

,,Proveravamo celu vakcinalnu kartoteku na teritoriji Srbije i u nekim okruzima imamo uspeha, a u nekima nažalost nemamo", dodaje Đerlek.

On je ukazao da je važno uticati na svest roditelja i da moraju da pokažu veću odgovornost prema svojoj deci.

,,Bez obzira na sve priče koje se čuju o autizmu, koje mogu biti prevara veka u medicinskom smislu. S druge strane, ova priča iz 2017. i 2018. godine je zastrašujuća i ne smemo dozvoliti da nam se ponovi", poručuje Đerlek.

Navodi i da se mora poštovati Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

On je objasnio da je pedijatar dužan da obavesti inspekciju Ministarstva zdravlja ukoliko neki roditelj odbije neosnovano da vakciniše svoje dete. 

Govoreći o tome da li je moguće sada vakcinisati decu od 5 do 15 godina, kako bismo dostigli kolektivni imunitet, Đerlek kaže da ,,nećemo birati način da zaštitimo zdravlje dece".

,,Zdravlje dece, životi dece su u pitanju i zato i radimo proveru vakcinalne kartoteke na nivou cele države i izričito ćemo tražiti da se poštuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", ističe Đerlek.

Izvor: T a n j u g ; foto: EPA / EFE

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva