:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2021   18:34

0

147

Đerlek: Rešenje do petka

Ne želimo da nam se ponovi scenario iz decembra i da nam se epidemija otme kontroli, a do petka ćemo, kada je reč o merama, pronaći rešenje koje odgovara svima, izjavio je večeras za RTS državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, i dodao da očekuje da se do kraja dana broj revakcinisanih približi polovini miliona.

Vidimo da raste broj novoobolelih, što utiče na broj hospitalizovanih, dok se broj na respiratorima drži oko 150, i to su brojke koje zabrinjavaju, ali se vaga kako da borbu za živote građana, koja je na prvom mestu, uskladimo sa potrebama ekonomije, rekao je Đerlek.

"Verujem da će se i u petak (na sednici Kriznog štaba) doneti najbolje rešenje, kojim će svi biti zadovoljni", ocenio je Đerlek.

Upitan da li Ministarstvo zdravlja analizira zašto u Srbiji ima toliko lekara umrlih od kovida, odgovorio je da se trenutno vodi borba sa kovidom, zbrinjavaju non-kovid pacijenti i sprovodi vakcinacija.

"U ovom trenutku ne možemo se baviti prebrojavanjem mrtvih, ali kada stavimo epidemiju pod kontrolu, videćemo šta se dešavalo i koliko ljudi je izgubilo život", rekao je Đerlek, i naglasio da je poznato koliko je teško lekarima u "crvenim zonama", ali i da je ovo rat koji će potrajati barem još nekoliko meseci.

"Danas do kraja dana bi trebalo da imamo blizu pola miliona revakcinisanih pacijenata, a ako tako nastavimo, realno je da do kraja juna imamo i 2,5 miliona revakcinisanih, što bi značilo mirnije leto", rekao je Đerlek i dodao da to zahteva puno truda, rada i poštovanje zaštitnih mera.

Naglasio je da ima dovoljno vakcina, ali da nešto duže čekaju oni koji su odabrali vakcine kojih trenutno ima u manjoj količini, i podsetio da svako može da se "predomisli" i promeni odabranu vakcinu pre dolaska na vakcinalni punkt.

Takođe je, odgovarajući na česte dileme građana, poručio da se vakcinacija preporučuje radno aktivnim dojiljama, dok bi hronični bolesnici čija je bolest trenutno pogoršana trebalo prvo da se zaleče pa tek onda vakcinišu protiv kovida.

Izvor: FoNet

Đerlekepidemiološke merekoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva