:

:

TV Most

clock

Decembar 24, 2022   8:55

0

137

Deset meseci od početka rata u Ukrajini

Danas je tačno 10 meseci od početka rata u Ukrajini. Miru u Ukrajini svi se nadaju, ali i optimisti kažu - neće ga biti ni do kraja naredne godine. O broju stradalih nema preciznih podataka, ali ima evidencije o izbeglima - samo u Evropi ih je gotovo 8 miliona. Humanitarna kriza prelazi i granice Ukrajine zbog posledica raste siromaštvo u svetu, a oni bogatiji suočavaju se sa stalnim poskupljenjima. Moskva ocenjuje - odnosi sa Vašingtonom su u "ledenom dobu".

Unian: Pogođena gimnazija u Zaporožju

Ruska vojska pogodila je gimnaziju i kuće u predgrađu Zaporožja, rekao je predsednik Zaporoške regionalne vojne uprave Aleksandar Staruh.

"Neprijatelj je večeras ispalio projektile na predgrađe Zaporožja. Nekoliko njih je pogodilo gimnaziju u naselju Stepenskaja. Oštećene su i obližnje kuće", rekao je Staruh.

Prema njegovim rečima, nije bilo povređenih.

Predsednik Vladimir Putin naredio je namenskoj industriji da obezbedi da ruska vojska dobije svo oružje i vojnu opremu koja joj je potrebna "u najkraćem mogućem roku" za borbu u Ukrajini.

Pripremila Jelena Terzić
Putinove izjave usledile su samo nekoliko dana nakon što je obećao da će svojoj vojsci dati sve što traži na sastanku sa najvišim vojnim zvaničnicima Rusije.

Ruske snage su počele da ruše pozorište u okupiranom Mariupolju na jugu Ukrajine koje je bilo mesto smrtonosnog vazdušnog napada za koji se veruje da je ubilo stotine civila, rekao je pomoćnik izbeglog ukrajinskog gradonačelnika grada.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov upozorio je da je rizik od sukoba između SAD i Rusije "visok" i uporedio američko-ruske odnose sa "ledenim dobom".

Kremlj je optužio SAD da vode posrednički rat protiv Rusije, nakon što je Vašington pojačao vojnu podršku Ukrajini i ugostio predsednika Volodimira Zelenskog u Beloj kući i Kongresu.

Izvor: RTS; Foto: EPA

RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva