:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 28, 2022   13:49

0

24

Deseta statusna konferencija Tačiju 4. februara

Deseta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na KIM, zakazana je za sledeći petak, 4. februar.

 

Konferencija bi trebalo da bude održana pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, gde se u pritvorskoj jedinici nalaze sva četvorica optuženih.

Na konferenciji, kojoj optuženi ne moraju da prisustvuju lično, predstavnici tužilaštva i njihovi advokati raspravljaće o napretku postupka i obelodanjivanju dokaza, prevodima obelodanjennog materijala, istraga koje su u toku, a od čijeg okončanja zavisi i početak predstojećeg suđenja.

Sudija je naložio tužilaštvu da se izjasni da li će svoje istrage u ovom postupku okončati do 4. marta, a odbrani da saopšti datum kada može da podnese svoj pretpretresni podnesak - odgovor na detaljne optužbe i dokaze koji su predloženi protiv svakog od optuženih.

Optuženi, Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići će najverovatnije kao i do sada konferenciju pratiti video linkom iz pritvorske jedinice, a njihove ce stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Sudija je pozvao tužilaštvo i odbranu da mu pisane podneske u vezi sa obelodanjivanjem dokaza, njihovim istragama, svedocima, prevodima dokumenata i drugim pitanjima dostave, ako žele, do 1. februara.

Sudija je predvideo da se 11. statusna konferencija održi 24. marta.

Tači i ostali su uhapšeni 5. novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru. On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemedunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva