:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2019   14:24

0

211

Detalji o auto-putu "Vožd Karađorđe" – trasa, cena, dužina

Novi Šumadijski koridor, odnosno auto-put "Vožd Karađorđe", biće dug između 220 i 270 kilometara. Koštaće od 1,7 milijardi evra do više od dve milijarde, u zavisnosti od profila i priključaka na ostale koridore, navodi potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Auto-put "Vožd Karađorđe" će biti u obliku slova ipsilon.

Sa jedne strane će ići trasom Mladenovac–Orašac–Aranđelovac, sa druge Lazarevac–Aranđelovac gde će se spojiti, odakle će ići dalje ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru, rekla je Mihajlovićeva za Tanjug.

Ministarka je naglasila da izrada projektno-tehničke dokumentacije neće trajati godinu i po dana, kako je videla da su rekli u "Koridorima Srbije" već mnogo kraće kako bi što pre počela gradnja.

Dodaje da će "Vožd Krađorđe" biti šesti auto-put koji treba da počne da se gradi ove i naredne godine.

"Dužina koridora je između 220 kilometara, i ukoliko želimo da taj koridor spojimo sa Koridorom 10 kod Malog Požarevca i sa Koridorom 11 na auto-put 'Miloš Veliki', onda će taj auto-put biti dugačak 270 kilometara", otkriva Mihajlović.

Ministarka je rekla da, ipak, još ne može da se saopšti precizna procena vrednosti investicije.

"Ako se ide više na brzu saobraćajnicu i ukoliko nemamo priključke na auto-puteve koje sam pomenula onda bi taj iznos mogao da ide od 1,7 milijardi do dve milijarde odnosno 2,3 milijarde ukoliko bude potpuno autoput (sa šest traka). Ukoliko imamo priključke na Koridor 10 i na 'Miloš Veliki', vrednost investicije ide više od dve milijarde evra", objasnila je ministarka.

Uskoro radna grupa 

Mihajlovićeva je najavila da će vrlo brzo na sledećoj sednici vlade biti formirana radna grupa za realizaciju projekata koji kreću da se rade "od nule".

Kako je rekla, da bi tako veliki projekti mogli da se rade od samog početka, moraju svi važni akteri da budu u njoj, od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje će voditi radnu grupu, do Ministarstva finansija, Koridora Srbije koji će biti investitor, instituta...

"Već za par meseci ćemo imati precizniji okvir o samoj ruti auto-puta 'Vožd Karađorđe' kada je reč o manjim mestima, ali i procenu investicije", istakla je Mihajlović.

Kaže da je novi auto-put veoma važan za Srbiju i da je ime "Vožd Karađorđe" izabrano pošto je narod taj pravac nazivao Šumadijski koridor.

Novi auto-put "Vož Karađorđe" će se graditi u okviru novog investicionog ciklusa, navodi Mihajlovićeva i dodaje da će se ove godine završava Koridor 10 i deo Koridora 11 i da je poketanje novih investicija veoma važno posto su one zamajac privrednog razvoja zemlje.

Dodala je da će samo u nekoliko godina novi investicioni ciklus biti vredan više 10 milijardi evra, kao i da će on biti nastavljen, zbog čega je njegova ukupna vrednost više od 15 milijardi evra.

Planirani projekti 

Srbija planira da počne gradnju auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina na auto-putu Beograd-Sarajevo, Moravski koridor od Pojata do Preljine koji će povezati Koridor 10 i Koridor 11 i oko 500.000 ljudi u centralnoj Srbiji.

Zatim auto-put i brzu saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, auto-put Niš-Merdare od Niša do Pločnika, kao i auto-put Novi Beograd-Surčin u okviru Koridora 11, Fruškogorski koridor, brzu saobraćajnicu od skretanja za Požarevac do Donjeg Milanovca, od Paraćina do Zaječara...

Radovi na deonici Preljina-Požega na Koridoru 11 ka Crnoj Gori već su započeti, a ove godine treba da bude završen deonica Surčin - Obrenovac, kao i istočni krak Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva