:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 08, 2023   15:33

0

73

Devenport: Bez povratka Srba u institucije nema normalizacije

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Prištini Majkl Devenport ocenio je da na severu Kosova ne može biti povratka u normalnost sve dok se Srbi ne vrate u institucije.

Devenport, koji je ranije službovao u Beogradu, najpre kao ambasador Velike Britanije, a kasnije i šef Delegacije EU - u intervjuu Demostatu izjavio je da su novoizabrani gradonačelnici opština na severu legalno izabrani, ali da nemaju legitimitet, budući da je izbore bojkotovala ogromna većina Srba.

Biće važno da se održe novi izbori, uz učešće predstavnika svih zajednica sa severa Kosova, ocenio je Devenport.

Prema njegovim rečima, OEBS bi, ukoliko se sve strane saglase, mogao da ponudi podršku za olakšavanje procesa reintegracije Srba na severu Kosova.

Devenport je izjavio da su lokalni izbori bili neophodni, pošto su u novembru gradonačelnici i odbornici u četiri opštine na severu podneli ostavke. To je, uz povlačenje mnogih kosovskih Srba iz policije i pravosuđa, stvorilo institucionalni i bezbednosni vakuum u opštinama na severu, naveo je Davenport.

On je ocenio da ne može biti povratka na bilo šta što liči na normalnost za građane na severu dok predstavnici svih zajednica ponovo ne uzmu učešće u institucijama javne bezbednosti, pravosuđa, opštinskim izborima i upravama.

Na pitanje kako će se Srbi vratiti u institucije, pre svega u izvršnu vlast, ako su izbori već održani, Devenport je odgovorio da bi o tome trebalo da se govori u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Devenport je izjavio da Misija OEBS nije deo procesa izrade Statuta Zajednice srpskih opština, ali da je spremna da podrži primenu sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU.

Odgovarajući na pitanje šta OEBS može da uradi povodom napada na Srbe, provala i pljački srpskih kulturnih i verskih objekata, Devenport je rekao da Misija prati i beleži incidente i o tome izveštava.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva