:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 14, 2022   20:55

0

155

Devenport: Podrška dijalogu, potreban napredak u primeni prava nevećinskih zajednica 

Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport kaže da je primena zakona na Kosovu u središtu pažnje te misije i da kosovske institucije treba da obezbede kontinuiran i održiv napredak u primeni prava nevećinskih zajednica, kao i da ta organizacija podržava napore EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, prenosi RTK2. 

Devenport je u emisiji "Razgovor" na RTK2 rekao da Kosovo ima zadovoljavajuće zakonodavstvo, ali da problem predstavlja njegova primena.Kada su u pitanju nevećinske zajednice, OEBS kontinuirano prati odnos institucija prema njima, kaže Devenport.

"Pratimo, izveštavamo redovno o usklađenosti institucija na Kosovu sa međunarodnim standardima ljudskih prava i prava nevećinskih zajednica. Moram da vam kažem da smo primetili uopšteno određeni napredak tokom ovih godina u zaštiti prava, ali čini mi se da kosovske institucije treba da obezbede kontinuiran i održiv napredak", dodao je Devenport.

Svesni smo problema raseljenih

Ambasador OEBS-a je svestan velikih problema koji sprečavaju raseljene da ostvare svoja prva u procesu povratka.

"Problemi sa imovinom jesu velika prepreka i zbog toga se Misija OEBS zalaže za sprovođenje odluka u vezi sa uzurpiranjem imovine, naročito kada je reč o bespravnim objektima", naglasio je Devenport.

O problemima, ali i pravima raseljenih lica OEBS je izradio letak koji će, kako je najavio Devenport uskoro biti podeljen raseljenima. Posmatrači te međunarodne organizacije redovno izveštavaju o svim bezbednosnim incidentima koji se tiču nevećinskih zajednica, među kojima su i povratnici, naveo je ambasador OEBS-a.

"Ima nažalost incidenata tipa krađe ili provale usmereni na kuće raseljenih lica i baš takvi incidenti sigurno obeshrabruju povratnike, posebno kada počinioci ovakvih incidenata ostaju nepoznati", rekao je Devenport.

OEBS će nastaviti sa svojim naporima u vezi sa Skopskim procesom za trajno rešenje ovakvih problema raseljenih lica u okviru regionalnih procesa, naglasio je Majkl Devenport.

"Doprinećemo primeni sporazuma na terenu"

Misija OEBS podržava napore EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, iako sama misija nije direktno uključena u ovaj proces, rekao je britanski diplomata i dodao da podržava primenu svih sporazuma dogovorenih u Briselu.

"Kako Priština tako i Beograd imaju mnogo toga da dobiju od tog procesa iz uspeha i normalizacije odnosa. Jeste sigurno u interesu svih u regionu da dođe do trajnih rešenja ovih pitanja", istakao je šef Misije OEBS na Kosovu.

Uloga EU i SAD je važna u briselskom dijalogu, ali takođe je bitno da ove razgovore podrže i druge zemlje, kako bi svi zajedno doprineli napretku tog procesa. Sa naše strane, spremni smo da doprinesemo primeni sporazuma na terenu u budućnosti, zaključio je Devenport.

Izvor: Kosovo online/RTK2

KiMDevenportuzurpirana imovinanevećinske zajednicepovratniciOEBSincidenti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva