:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Mart 10, 2015   12:05

0

115

Devenport: U žiži su poglavlja 23 i 24

“Završili smo fazu tehničkih pregleda svih 35 poglavlja u pregovorima. U toku je priprema akcionih planova za otvaranje prva dva poglavlja, 23 i 24, koja se tiču vladavine prava i osnovnih prava, kao i borbe protiv korupcije. Nadam se da će taj posao da bude završen tokom narednih nedelja i meseci i da će doći do otvaranja ta dva poglavlja što pre”, rekao je Devenport novinarima na Pravnom fakultetu Univeziteta u Beogradu.

On je istakao da je na državama članicama EU da donesu odluku o otvaranju poglavlja, ali kako je rekao, Evropska komisija ima pozitivan i intenzivan dijalog, ne samo sa Vladom Srbije, nego i sa predstavnicima civilnog društva, a poglavlja 23 i 24 su u središtu pažnje.

“Ova dva poglavlja su u žiži naše pažnje, a paralelno ide implementacija svih obaveza koje Beograd ima prema sporazumu sa Prištinom od aprila 2013. godine. Ponovo je počeo dijalog na političkom nivou i to je veoma pozitivan znak za dalji tok pregovora”, naveo je evropski diplomata.

Devenport je dodao da Evropska komisija može dati pozitivnu preporuku samo na bazi akcionih planova koje sada mora da pripremi Vlada Srbije.

Na pitanje da li bi poglavlje 35, na kojem kao prvom koje bi trebalo otvoriti insistira Nemačka, moglo da predstavlja problem, on je odgovorio da sva poglavlja treba otvoriti i zatvoriti, kao i da sve zemlje EU donose odluku o otvaranju poglavlja, a ne samo jedna.

“Svako poglavlje ima svoju težinu u ovim pregovorima. Bez otvaranja i zatvaranja svih 35 poglavlja neće doći do uspeha. U žiži su, kao što sam rekao poglavlja 23 i 24 i to je opšti princip EU, ne samo u slučaju Srbije, nego svih kandidata”, naglasio je Devenport.

On je istakao da je teško reći koje poglavlje će najpre da bude otvoreno, ali je izrazio podršku naporima ministarstava pravde i unutrašnjih poslova koje imaju koordinacionu ulogu u vezi sa poglavljima 23 i 24.

Devenport je večeras održao predavanje studentima Mastera evropskih integracija na temu: “Stanje pregovora Srbije sa EU”.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva