:

:

TV Most

Foto: Europol

clock

April 26, 2021   18:39

0

166

Devet srpskih i albanskih žrtava zajedno na suđenju Tačiju

Devet srpskih i albanskih žrtava zajedno će učestvovati na suđenju bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99, pred sudom za zločine OVK u Hagu, piše Beta, prenosi N1.

To je odlučio sudija za prethodni postupak Nikola Giju pošto je razmotrio prvih 17 prijava žrtava za učešće u procesu, objavio je danas sud na svojoj internet stranici.

Sedam prijava sudija je odbacio, a jedna prijavljena žrtva je u međuvremenu preminula.

Zajedno sa Tačijem, za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima u četrdesetak pritvora OVK optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Srpske i albanske žrtve pristale su da u procesu učestvuju zajedno, uz pomoć pravnih zastupnika koje će sud imenovati do 7. maja. Pravila suda predviđaju da su žrtve, pored optužbe i odbrane, ravnopravna strana u postupku.

Ukoliko optuženi budu proglašeni krivim, žrtve imaju pravo da od osuđenih dobiju odštetu u iznosu koji će odrediti sud.

Iz odluke sudije Gijua i drugih sudskih dokumenata proističe da će na suđenju učestvovati pet srpskih žrtava koje je OVK otela, nezakonito pritvorila, mučila i prema njima surovo postupala.

Te žrtve prijavile su da su, „kao direktan rezultat pritvora i fizičkih i psihičkih napada pripadnika OVK“, pretrpele telesne povrede – rane, frakture, unakaženost i onesposobljenost – kao i teške i trajne psihičke traume.

U procesu će učestvovati i supruga i deca jednog muškarca koga je OVK otela i ubila. Nacionalnost tih žrtava nije navedena u dokumentima.

Odlukom sudije, u grupi žrtava na suđenju Tačiju i saoptuženima biće i jedna Albanka kojoj su pripadnici OVK ubili brata.

Te četiri indirektne žrtve u prijavi su navele da trpe trajne mentalne tegobe koje su posledica otmica i ubistva najbližih.

Za prijavu jedne žrtve, sudija Giju zatražio je dodatne informacije pre nego što donese odluku o njenom eventualnom učešću u procesu.

Istovremeno, sudija je odbio sedam prijava albanskih i srpskih žrtava za učešće na suđenju, uz obrazloženje da su ti zločini počinjeni „van vremenskog i geografskog okvira optužnice“.

Među žrtvama čije je prijave sudija odbio su dva Srbina čiji su očevi nestali pošto ih je otela OVK, jedna Srpkinja kojoj je bio otet muž i troje članova porodice nestalog Albanca.

Sudska služba za žrtve prethodno je predložila sudiji Gijuu da odobri učešće 17 od 18 do sada prijavljenih žrtava.

Identitet svih prijavljenih žrtvava, bez obzira da li će učestvovati u procesu ili ne, ostaće zaštićen zbog „opšte klime zastrašivanja svedoka na Kosovu, naročito na suđenjima pripadnicima OVK“, naglasio je sudija Giju u današnjoj odluci.

Osobe koje se smatraju žrtvama zločina navedenih u optužnici protiv Tačija i saučesnika i dalje se mogu prijavljivati za učešće na suđenju.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužioci su objavili da će za suđenje biti spremni u decembru ove godine, a odbrana tvrdi da proces ne može početi do leta 2022.

Izvor: Kosovo Onlajn, N1

Hagzločini OVKHašim Tači
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva