:

:

TV Most

clock

April 11, 2019   12:31

0

233

Devizne rezerve 11,44 milijarde evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju marta 11,44 milijarde evra, što je za 42,1 milion evra više nego u februaru, i čak za 1,20 milijardi evra više nego na kraju marta 2018. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 184 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta iznosile su 8,96 milijardi evra, što je za tri miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca.

Na povećanje bruto deviznih rezervi u martu najviše su uticali prilivi po osnovu uspešnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 94 miliona evra.

Dodatno, pozitivan efekat na devizne rezerve u martu su imali i tržišni faktori u iznosu od 47,5 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti (128,8 miliona evra) i drugim osnovima (ukupno neto 47,6 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 474,4 miliona evra i bio je za 40,8 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

U prva tri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,40 milijardi evra.

Dinar je u martu nominalno ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro na mesečnom nivou, koliko iznosi i nominalno jačanje od početka godine. U uslovima aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu u februaru, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 135 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

NBS je u martu, četvrti put u ovoj godini, organizovala dodatnu svop aukciju deviza EUR/RSD, kako bi se obezbedilo dalje nesmetano funkcionisanje međubankarskog novčanog tržišta u uslovima blagog smanjenja viška dinarske likvidnosti bankarskog sektora, karakterističnog za početak novog perioda izdvajanja obavezne rezerve banaka.

Na aukciji organizovanoj 25. marta, NBS je od banaka svop kupila 42 miliona evra, čime je bankama obezbedila dinarsku likvidnost na rok od dve nedelje u iznosu od pet milijardi dinara.

Izvor: Танјуг

NBSdevizne rezerve
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva