:

:

TV Most

clock

Novembar 12, 2019   13:40

0

33

Devizne rezerve na najvišem nivou od 2000. godine

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su nastavile rast dostigavši na kraju oktobra 13,49 milijardi evra, što je za 203,5 miliona više u odnosu na septembar i novi najviši nivo od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci, objavila je NBS.

Bruto devizne rezerve su od januara do kraja oktobra 2019. godine povećane za 2,23 milijarde evra, što se u celosti može pripisati aktivnostima NBS putem intervencija kupovine deviza (evra) na domaćem deviznom tržištu u neto iznosu od 2,345 milijardi evra.

Kako ističu iz centralne banke, to je najzdraviji način povećanja rezervi, jer ne podrazumeva bilo kakvo zaduživanje, niti druge obaveze.

Rast rezervi ostvaren je u ambijentu snažnog razduživanja države u deviznom znaku po osnovu kredita i hartija od vrednosti (neto 625,7 miliona evra). Na ovaj način NBS dodatno jača otpornost domaćeg finansijskog sistema na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 189 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su 11,48 milijardi evra, što je za 298 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u oktobru je u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu neto kupovinom deviza (330 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 71,9 miliona evra).

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste smanjenje deviznih rezervi po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno 198,4 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 804,4 miliona evra i bio je za 418,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Tokom deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,99 milijardi evra.

Posmatrano na nivou meseca, vrednost dinara je gotovo nepromenjena u odnosu na evro, dok je od početka ove godine zabeležena nominalna aprecijacija od 0,6 odsto.

NBS je u oktobru intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 295 miliona evra i prodajom 60 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa, u najvećoj meri nastavljenih aprecijacijskih pritisaka, navodi se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

devizne rezerve
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva