:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2019   13:56

0

224

Devizne rezerve NBS 11,26 mlrd evra u decembru

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije bile su na kraju decembra 2018, prema preliminarnim podacima, za 364,7 miliona manje nego u novembru i iznosile su 11,26 milijardi evra.

Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 168 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) „težile“ su na kraju decembra 8,85 milijardi evra, što predstavlja njihov najviši nivo na kraju jedne godine od 2000. godine od kada se na ovaj način prate podaci.

Neto devizne rezerve su smanjene za 867 miliona evra.

Niži nivo bruto i neto rezervi je pre svega rezultat izmirivanja deviznih obaveza države – i na domaćem i na međunarodnom tržištu u ukupnom iznosu od 1,016 milijardi evra, a u ambijentu ostvarenih dobrih fiskalnih rezultata u 2018. godini.

Odlivi su ostvareni za izmirenje obaveza po osnovu deviznih hartija od vrednosti na domaćem tržištu (73,7 miliona evra), neto razduženja po deviznim kreditima (37,4 miliona evra), kao i po osnovu dospeća dolarske evroobveznice (905,8 miliona evra), koje je najavljivano i za koje su devizna sredstva obezbeđivana tokom godine u najvećoj meri iz dinara, što je doprinelo smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture, navode iz NBS.

Odlivi iz deviznih rezervi realizovani su i po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi sa deviznom obaveznom rezervom i po drugim osnovima ukupno u neto iznosu od 48,4 miliona evra.

Ovi neto odlivi rezervi u značajnoj meri su pokriveni povećanjem deviznih rezervi po osnovu pozitivnih efekata tržišnih faktora i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, zatim po osnovu donacija i ostalim osnovima.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 674,7 miliona evra i bio je za 130,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U 2018. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,95 milijardi evra.

Dinar je u decembru nominalno ojačao za 0,1 odsto u odnosu na evro, dok je u 2018. godini nominalna aprecijacija dinara prema evru iznosila 0,2 procenta.

Tokom decembra su na domaćem deviznom tržištu bili prisutni prvo deprecijacijski, a zatim i aprecijacijski pritisci, pa je NBS, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu na obe strane (i kupovinom i prodajom deviza) u istom ukupnom iznosu – po 30 miliona evra.

Tokom prošle godine, NBS je intervenisala neto kupovinom 1,58 milijardi evra, budući da je kupila 1,835 milijardi, a prodala 255 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Izvor: Taнјуг

NBSdevizne rezerve
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva