:

:

TV Most

clock

Oktobar 09, 2020   12:44

0

135

Devizne rezerve Srbije 13,03 milijarde evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju septembra 13.03 milijarde evra, i manje su za 338,8 miliona u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopšteno je iz NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 10,77 milijardi evra.

Niži nivo bruto deviznih rezervi u septembru je u najvećoj meri rezultat delovanja dva faktora – plaćanja deviznih obaveza države (neto 212 miliona evra), kao i aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu prodajom deviza (150 miliona evra), radi nastavka obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata korona krize na domaću ekonomiju.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom septembra ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno neto 17,2 miliona evra), a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat od 6,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 410,4 miliona evra i bio je za 48 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Od jan aura do kraja septembra ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,82 milijarde evra.

U septembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto prodala 120 miliona evra.

Od početka godine, NBS je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1,63 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

Srbijadevizne rezerve
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva