:

:

TV Most

clock

Oktobar 13, 2021   14:52

0

156

Devizne rezeve u septembru iznosile 16,8 milijardi evra

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković izjavila je danas da srpska privreda ide u dobrom pravcu oporavka nakon krize izazvane pandemijom i dodala da to pokazuje podatak da je naš BDP već u prvom tromesečju ove godine dostigao pretkrizni nivo.

Govoreći na Ekonomskom panelu "Može li ekonomija da se vrati u budućnost", u organizaciji Večernjih novosti, Ivković je istakla da je srpski BDP već krajem drugog tromesečja bio na tri odsto iznad pretkriznog nivoa.

"Ti podaci govore da Srbija ide sigurnim putem povratka na svoje stope rasta pre krize", rekla je Ivković.

Govoreći o deviznim rezervama, Ivković je rekla da Srbija ima dovoljno rezervi da odbrani nacionalnu valutu i istakla da su devizne rezerve na kraju septembra ove godine iznosile 16,8 milijardi evra.

"To je njihov najviši nivo na kraju jednog meseca", podvukla je Ivković i dodala da devizne rezerve nisu bile smanjene čak ni tokom pandemije, već povećane za 3,3 milijardi evra. Podsetila je da je NBS, kao i sve druge zemlje, reagovala na strani prodaje neto deviza od 1,45 miliardi evra, dok je ove godine, od januara do septembra, neto kupovina iznosila 1,1 milijardu evra.

"Što znači da je 76 odsto prošlogodišnje neto prodaje kompenzovano, a to dugujemo snažnom ekonomskom rastu Srbije", rekla je Ivković.

Ukazala je i da je Međunarodni monetarni fond povećao projekciju privrednog rasta za Srbiju na 6,5 odsto.

Ivković je istakla da ako se pogleda projekcija MMF-a za srpsku privredu za sve tri godine, prošlu, ovu i sledeću, ona iznosi 10 odsto.

Dodala je da ni za jednu zemlju u razvoju ne prognoziraju takav rast.

To kako će se neke zemlje oporavljati, Ivković je ocenila da zavisi od toga kako su donisioci odluka reagovali tokom krize, a na osnovu onoga kako je Srbija reagovala, ističe da Srbija ide dobrim putem oporavka.

Podsetila je da je NBS prva reagovala kada je krenula krizna izazvana pandemijom, najpre smanjenjem kamatne stope, a kasnije svakog meseca i sa ostalim merama.

"Rezultat je sačuvana likvidnost, nesmetano funkcionisanje novčanih tokova, sačuvani su i popravljeni uslovi finansiranja, sačuvana radna mesta, sačuvana stabilost kursa dinara prema evru. To govori da su nosioci ekonomskih politika u Srbiji umeli da Srbiju sprovedu kroz krizu", zaključila je Ivković.

Izvor: Танјуг

NBSIvkovićdevizne rezerve
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva