:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2020   16:10

0

200

Devizni priliv u martu 76 miliona evra, više od očekivanog

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je visina deviznog priliva u martu iznosila 76 miliona evra, a očekivalo se da će zbog krize biti oko 30 miliona evra.

"U martu kada je epidemija počela i kada je proglašena pandemija u čitavom svetu, mi smo imali devizni priliv 76 miliona evra. To je svega osam i po odsto manje nego u martu 2019. godine", rekao je Ljajić novinarima u Kladovu.

Prema njegovim rečima, procenjivalo se da će devizni priliv biti oko 30 miliona evra u martu, a to što je mnogo veći od očekivanog, pripisuju tome da su građani Srbije koji su dolazili iz inostranstva koristili platne kartice.

"Zamislite koliko bi bio rast deviznog priliva u martu da nije bilo ove krize. Nastavio bi se sigurno onaj trend rasta od više od 15 odsto i sve je naslućivao da ćemo imati godinu gde bi ukupan devizni priliv iznosio više od 1,6 milijardi evra", rekao je Ljajić.

Sada, kaže, ostaje da se smanju ta šteta i dodaje da ukoliko šteta u Srbiji na godišnjem nivou bude manja od milijardu evra dezivnog priliva, može se reći da smo "prošli bolje nego što smo se nadali".

Ističe da je upravo zbog toga Turistička organizacija Srbije (TOS) pokrenula kampanju "Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju" kojom poziva građane da letuju u zemlji, a koja će, kako ocenjuje, privući mnoge građane.

Za spasavanje turizma, dodaje, država je dala i 400.000 vaučera, uz 160.000 koji su podeljeni početkom godine.

"Miislim da će ovih 400.000 biti dovoljno za ovu godinu. Do subote je otišlo 19.000 vaučera. Očekujemo da za dva i po meseca, najdalje za tri meseca, svi ovi vaučeri budu podeljeni ako se ide ovom dinamikom prijavljivanja građana", zaključio je Ljajić.

Izvor: Танјуг

Ljajićturizamdevizni priliv
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva