:

:

TV Most

clock

April 28, 2021   8:36

0

124

Dijalog bez stranaca, instalira se nova oprema

Međustranački dijalog bez prisustva stranaca biće održan danas u Narodnoj skupštini, a verovatno će, kako je sam rekao, učestvovati i predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

Kako Танјуг saznaje, zbog međustranačkog dijaloga se instalira potpuno nova oprema u maloj sali skupštine, tako da će svaki narodni poslanik imati i svoj laptop i moći će da priča sa svog mesta.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije je rekao da je na sastanak pozvao stranke koje ne žele posredovanje evroparlamentaraca, zatim one koje žele da učestvuju na oba dijaloga, kao i predsednika Srbije i najveće stranke Aleksandra Vučića.

Potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik SNS Vladimir Orlić rekao je za Tanjug da “međupartijski dijalog počinje, a bivši režim koji je histerično zahtevao "da se ne čeka više" - sada na tom dijalogu neće ni da se pojavi”

“Posvađali su se međusobno po ko zna koji put, ne znaju ni šta im je platforma, ni ko su im predstavnici, saglasni su jedino oko toga da traže učešće stranaca, a nikakav predlog Skupštini još nisu ni dostavili. Na osnovu toga se vidi o kakvim je lakrdijašima reč”, rekao je Orlić.

Kako je rekao, drugi, značajno ozbiljniji ljudi, će razgovarati na temu kako uslovi mogu da se eventualno učine još boljim.

“Srbija koju vodi Aleksandar Vučić je zemlja u kojoj se na važne teme vodi dijalog, u kojoj se institucije poštuju, ponosna što je uz neuporedivo bolje zdravstvo i snažniju ekonomiju uspela da obezbedi i značajno više demokratije nego što smo imali u godinama iza nas. A bivši režim neka se za to vreme bavi svojim tajnim računima po svetu, za druge teme i nisu”, prokomentarisao je Orlić.

Pored predstavnika vladajuće koalicije Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, kao i SPAS-a Aleksandra Šapića, tom dijalogu će se, kako su ranije najavili, odazvati i lider DS S Miloš Jovanović, te zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj.

Stavovi DS S i SRS o mešanju stranaca, kako kažu, u unutrašnje stvari Srbije su poznati.

Ima i onih koji su najavili učešće u razgovorima na “oba koloseka”, a među njima su Dosta je bilo Saša Radulović, lider Dveri Boško Obradović, kao i kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je za Tanjug da će oni tražiti direktne pregovore između vlasti i bojkot opozicije.

Kako je objasnio, sa jedne strane SNS, SPS i SPAS, a sa druge DVERI, NS, ŠP, DS i ĐB.

“Ne vidim smisao u tome da u dijalogu učestvuju drugi iz opozicije koji su bili zadovoljni prošlogodišnjim izbornim uslovima. Insistiraćemo na hitnom oslobođenju medija, a pre svega RTS koji mora da omogući gostovanja opozicije od Jutarnjeg programa do Dnevnika, kao i posebnih emisija za predstavljanje naših političkih programa”, rekao je Obradović.

Kaže da je ključno pitanje šta su garancije da će se nešto zaista i promeniti do izbora, i da to bude najmanje šest do devet meseci pre sledećih izbora.

Miloš Jovanović je na pitanje da prokomentariše sastav učesnika kazao da to ne bi komentarisao, već je podsetio na stav stranke da dijalog mora da se vodi bez posredovanja.

“Pošto je reč o prvom sastanku, da ne kažem upoznavanju, ne očekujem da se bilo šta epohalno dogodi, ali očekujem da će se videti pravac kao i da će se videti da li postoji dobra volja i dobra namera da se iz dijaloga izađe sa nekim rezultatima”, rekao je Jovanović za Танјуг.

Macura za Танјуг kaže da provejavaju najave da bi dijalog uz predstavnike EP mogao početi tek na jesen zbog zabrane putovanja evroposlanicima, a SMS smatra da je to kasno i zato se, kaže, pridružuju i ovom koloseku.

“Pored toga, ovde se u političkim krugovima uveliko šuška da razlog odlaganja, između ostalog, jeste i želja SD evroparlamentarne grupe da ovde dođe do ukrupnjavanja njima srodnih opozicionih organizacija”, istakla je Macura.

Imajući u vidu to da veliki deo opozicije ne zatvara oči na “neprimerenu privatizaciju” dijaloga uz posredovanje EP, kao i to da nije spreman da doveka čeka da Fajon i Đilas usklade kalendare, dobro je, rekla je Macura, da dijalog konačno krene.

“Učešće predsednika države i predsednika najveće političke organizacije uneće ozbiljnost i ubrzaće neke procese koji su do sada išli sporo ili nikako jer nižerangirani predstavnici SNS-a nisu imali ovlašćenja da preseku neke odluke i otezanje je bilo neminovno”, ocenila je ona.

Najvažnije što se tiče učešća Aleksandra Vučića u nastavku dijaloga je, kaže Macura, mogućnost da neke odluke donese na licu mesta i da za njihovo sprovođenje garantuje.

Izvor: Танјуг

Dačićmeđustranački dijalogEP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva