:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2020   15:59

0

165

Dijalog će sačekati da se velike sile konsoliduju (video)

Dok se u Prištini spekuliše o mogućim rokovima, vodeće svetske sile zainteresovane za rešavanje kosovskog problema još uvek se nisu konsolidovale nakon korone, tako da su bilo kakvi stvarni pregovori još uvek nemogući, smatraju analitičari. Amerika i Evropska unija odmeravaju snage u borbi za prevlast na mestu posrednika u razgovorima, a time i za svoj uticaj u ovom delu Zapadnog Balkana.

Analitičari smatraju da bi, u sukobu interesa između Vašingtona i Brisela, Sjedinjene Države uvek odnele pobedu kada se radi o Kosovu i Metohiji. Međutim, Trampova administracija  trenutno nije homogena jer aktuelni američki predsednik ima problema sa ostacima klintonovske administracije, koji se otvoreno zalažu za nezavisnost južne srpske pokrajine, pa je iz te pozicije još uvek nejasno šta Amerika sada nudi kao rešenje za kosovski problem.

S druge strane, Nemačka je iz krize sa koronavirusom izašla ekonomski i politički jača i stabilnija, pa je njena uloga u pregovorima nezaobilazna, ali isto tako nepovoljna za Srbiju. Naime, za zemlje članice EU, pre svih Nemačku, pregovori o statusu nemaju smisla i vreme je da se pregovara o tehničkim detaljima.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Televiziju Most kaže da je jasno da neoliberalna Amerika oko Demokratske stranke i evropski faktori oko Angele Merkel nama ništa ne nude. "Apsolutno su na pozicijama da je Kosovo nezavisno i da Srbija sa tim mora da se složi. Nema korekcije granica, na nama je samo kako tehnički da normalizujemo odnose po modelu dve Nemačke. To je za nas najnepovoljnije rešenje", ocenjuje Anđelković.

"Što se tiče Trampove ekipe, nije do kraja jasno šta oni nude, ali je jedna stvar sigurna: da s njima nešto možemo da pregovaramo i da dođemo do nekakvog rešenja", procenjuje Anđelković. "Da li će rešenje biti loše za nas ili dobro mi sad ne znamo, ali je svakako manje loše od onoga što nam nude ljudi oko Angele Merkel i svakako postoji prostor da se u nekoj geopolitičkoj igri iscenjkamo. Za očekivati je, ako Tramp pobedi, da će u narednim koracima normalizovati odnose sa Moskvom, a za Srbe je najpovoljnija situacija da rešavaju kosovsko pitanje između Moskve i Vašingtona", mišljenje je Dragomira Anđelkovića.

Rusija ostaje čvrsta u svojoj poziciji odbrane Rezolucije 1244 i smatra da nikakvi dogovori nisu mogući bez apsolutne saglasnosti zvaničnog Beograda. Ali,da bi Moskva i Vašington zajedničkim snagama mogli da utiču na tok razgovora, neophodno je da Tramp pobedi na izborima u novembru, za šta kosovski Albanci nikako ne navijaju.

Dragomir Anđelković misli da su bilo kakvi rokovi oko septembra potpuno nerealni. "Sačekaćemo završetak američkih izbora, i - zavisno od toga šta bude na tim izborima - imaćemo nastavak pregovora. Do tada možda budemo simulirali pregovore, ali nikakva realna rešenja nisu moguća", kaže Anđelković.

Da bi se bilo kakvi razgovori nastavili, pre svega je neophodno da Priština, nakon okončanja unutrašnje političke krize, odredi pregovarača koji će da sedne za sto sa zvaničnicima Srbije. Do tada, nemoguće je očekivati bilo kakvo rešenje.

VIDEO:

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva