:

:

TV Most

clock

Maj 06, 2021   16:22

0

196

Dijalog o ekonomiji i finansijama sa EU važan za Srbiju

Zahvaljujući dobroj makroekonomskoj i finansijskoj politici pre pandemije, Srbija je imala dovoljno prostora da sprovede jake mere podrške čiji je cilj pomoć domaćinstvima i preduzećima, očuvanje radnih mesta i unapređenje zdravstvenog sistema, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković.

On je na onlajn sastanku Ekonomskog i finansijskog komiteta (EFC) u okviru godišnjeg ekonomskog i finansijskog dijaloga sa Evropskom unijom, gde se razmatraju programi ekonomskih reformi od 2021 do 2023. godina za Zapadni Balkan i Tursku, rekao da su paketi državne podrške ekonomiji i stanovništvu dostigli 17,2 odsto BDP-a.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, tema ovogodišnjeg ekonomskog i finansijskog dijaloga bile su mere za ublažavanje uticaja pandemije, kao i za podsticanje srednjoročnog oporavka.

Stanivuković je naglasio da će ovogodišnji paket mera direktno podstaći likvidnost privrednih subjekata i poboljšati poslovno okruženje.

Istakao je da je ekonomski i finansijski dijalog sa EU ključan za Srbiju.

Naveo je i da je proces vakcinacije ubrzan, da je do sada revakcinisano oko dva miliona građana, što će pozitivno uticati na domaću privredu.

Stanivuković je istakao i da digitalizacija privrede i državne uprave ostaje na listi prioriteta strukturnih reformi, zajedno sa daljom modernizacijom Poreske uprave, jačanjem naplate prihoda.

Evropska komisija je pozitivno ocenila postignute ekonomske rezultate Srbije, paket ekonomskih mera za prevazilaženje posledica pandemije i uspešan proces vakcinacije građana.

Pohvalila je Srbiju za dobru i pravovremenu reakciju u vreme krize, što je pozitivno uticalo na poslovno okruženje i zaposlenost.

Navedeno je da Srbija ima jedan od najboljih rezultata u regionu u oblasti privrednog rasta dok su srpska preduzeća pokazala visok nivo otpornosti u odnosu na promene na tržištu tokom pandemije.

Izvor: Танјуг

EUSrbijaekonomija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva