:

:

TV Most

clock

April 07, 2020   8:21

0

139

Dijalog u "karantinu"

Dva događaja koja su se desila prošle nedelje neće biti praćena nastavkom dijaloga između Kosova i Srbije iako se to očekivalo - imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i uklanjanje prištinske takse na srpske proizvode, piše Koha.

Kako navodi list, to nije posledica samo pandemije kovid-19, već i političkog stanja na Kosovu, kao i izbora u Srbiji i izbora u Sjedinjenim Državama.

Od prošlog meseca Evropa je postala epicentar pandemije, a u poslednje dve nedelje se intenzivirala u Sjedinjenim Državama. Preko 1,3 miliona ljudi je pogođeno virusom, a preko 70.000 njih do sada nije preživelo. Skoro sve zemlje zatvorile su svoje granice, a ostale teme, osim onih koje se odnose na borbu sa virusom, uklonjene su s dnevnog reda.

S druge strane, tokom borbe sa epidemijom kovid-19, Vlada Kosova je srušena u parlamentu, a Priština je zapala u političku krizu. Parlamentarni izbori u Srbiji najavljeni za kraj aprila odloženi su na neodređeno vreme zbog pandemije, a u međuvremenu se približavaju predsednički izbori u Sjedinjenim Državama koji su na jesen.

Sve ove okolnosti Koha navodi kao argumente da dijalog između Kosova i Srbije još izvesno vreme neće biti prioritet.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva