:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2021   22:03

0

145

Dijani Hrkalović određen pritvor do 30 dana

Viši sud u Beogradu saopštio je jutros da je bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, određen pritvor do 30 dana zbog okolnosti da bi na slobodi mogla da ometa postupak uticanjem na svedoke, a da joj se stavlja na teret da je izvršila produženo krivično delo trgovina uticajem.     

U saopštenju Višeg suda u Beogradu se kaže:

"Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu je u petak, nakon saslušanja okrivljene D.H, doneo rešenje kojim je prema okrivljenoj odredio pritvor koji može trajati najduže 30 dana i to zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi okrivljena boravkom na slobodi ometala postupak uticanjem na svedoke na osnovu člana 211 stav 1 tačka 2 ZKP.

Protiv navedenog rešenja okrivljena i branioci imaju pravo žalbe veću iz člana 21 stav 4 ZKP Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rešenja.

Okrivljenoj D.H. se stavlja na teret da je izvršila produženo krivično delo trgovina uticajem iz člana 366 stav 3 u vezi sa članom 61 Krivičnog zakonika", naveo je Viši sud u Beogradu.

Dijana Hrkalović sinoć je sprovedena u Okružni zatvor u Beogradu, gde će u skladu sa epidemiološkim procedurama, koje su na snazi od marta 2020. godine, narednih 14 dana biti u izolaciji u posebnoj ćeliji.

Zbog situacije sa epidemijom koronavirusa, kao i svi drugi pritvorenici ili osuđena lica koja se upućuju na izvršenje kazne, Hrkalović mora da bude u izolaciji 14 dana i u tom periodu neće moći da prima posete, potvrđeno je Tanjugu.

Hrkalovićka je juče uhapšena nakon zajedničkog rada Tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, a protiv nje je podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično delo trgovina uticajem.

Krivična prijava je podneta i protiv Dejana Milenkovića, nekadašnjeg načelnika zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Milenković je prethodno saslušan u MUP-u, a Hrkalović u Sektoru unutrašnje kontrole, a potom i u Tužilaštvu za organizovani kriminal, posle čega je Tužilaštvo podnelo predlog za određivanje pritvora.

Tužilaštvo nije saopštilo zbog čega je pokrenulo postupak protiv Hrkalović, ali mediji pišu da je to zbog ubistva Vlastimira Miloševića, poznatije kao "ubistvo na šinama", za koje je bio optužen a posle i oslobođen od optužbi Veljko Belivuk, koji je sada optužen za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe.

Hrkalovićki preti od jedne do osam godina zatvora

Bivša državna sekretarka tereti se za krivično delo trgovina uticajem za koje joj preti kazna zatvora između jedne i osam godina zatvora.

Za ovu zaprećenu kaznu zakon predviđa sprovođenje tzv. skraćenog krivičnog postupka, u kojem pritvor može da traje najduže 30 dana uz mogućnost produženja za još 30 dana, na predlog tužioca, a o predlogu odlučuje sud.

To znači da bi Hrkalovićka mogla da bude u pritvoru najduže 60 dana, ukoliko u tom roku tužilaštvo ne podnese sudu optužni predlog protiv nje, jer bi u tom slučaju bila puštena da se brani sa slobode po sili zakona.

Izvor: RTV, T a n j u g

Dijana Hrkalovićpritvor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva