:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane

clock

Mart 24, 2023   17:19

0

91

Diković: Herojskom borbom protiv NATO pokazali smo da sloboda nema cenu

General u penziji i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da je odbrana od NATO agresije 1999. godine ravna podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu i antifašističkoj borbi, ističući da su herojskom borbom građani i vojska pokazali da sloboda nema cenu.

On je za T a n j u g rekao da je Srbija bila inferiorna u mnogo čemu, ali je bila i superiorna u odlučnosti da se brani.

,,I tu smo bili iznad agresora", rekao je Diković povodom 24. godišnjice od početka NATO bombardovanja na SRJ.

Prema njegovim rečima, građani neoružanim, a vojska oružanim oblicima otpora su, bez obzira na snagu agresora, pokazali da sloboda nema cenu i da se za nju vredi žrtvovati.

Dodao je da posle 24 godine pamti žrtve dece, civila i na jednoj i na drugoj strani.

,,Žao mi je zbog svih tih žrtava, jer do rata nije moralo doći da je bilo više razumevanja, pre svega agresora. Pamtim i 60 poginulih pripadnika svoje brigade i više od 200 ranjenih", rekao je Diković.

Prema njegovom mišljenju, Kumanovski sporazum bio je častan izlaz iz rata, kako za NATO alijansu, tako i za Saveznu Republiku Jugoslaviju.

,,Kumanovski sporazum je bio častan izlaz agresora iz situacije u kojoj je bio. Bio je to častan izlaz i za nas, pre svega za prekid rata i prestanak razaranja jedne zemlje i prestanak žrtvovanja za njenu odbranu", objasnio je Diković.

Podsetio je da je prema Kumanovskom sporazumu SRJ imala pravo da na prostoru Kosova rasporedi do 1.000 pripadnika vojske da obezbeđuju granice i dodao da je međunarodna zajednica to zanemarila.

,,Kao što se danas zaboravljaju obećanja data potpisom pred relevantim faktorima međunarodne zajednice. Kao da se ništa nije desilo, kao da ništa nije dogovoreno ni potpisano i kada to pomenete jednostavno naiđete na zid", rekao je Diković.

Pojasnio je da je bilo moguće realizovati Kumanovski sporazum, kao što je moguće realizovati sve odredbe Briselskog sporazuma.

,,Da se htelo i da je bilo volje, bilo je moguće realizovati sve odredbe Kumanovskog sporazuma kao što je i te kako moguće da se realizuju sve odbredbe Briselskog sporazuma. I da to bude još jedan veliki iskorak ka miru, suživotu, razbijanju tenzija, jer mi ovde na prostoru Balkana samo najviše sami sebi možemo pomoći", rekao je Diković.

Podseća da je Srbija definisala crvene linije kada je reč o Kosovu i kaže da će te crvene linije, ako bude trebalo, braniti kao i do sada narod i vojska.

,,Neće ih braniti ni Rusi, ni Kinezi, branićemo ih mi. Zato moramo da razvijamo ekonomske potencijale, naše oružane snage, da obučavamo ljude da znaju da brane i sebe i zemlju", rekao je Diković.

Poručio je da Srbija ne sme da zaboravi NATO agresiju iz 1999. godine, i dodao da se to može učiniti jedino kroz edukaciju, kao i kroz brigu o porodicama stradalih boraca.

,,Da stalno podsećamo na taj period, da sve manifestacije u čast dana sećanja budu sprovede od državnog do lokalnog nivoa. Da se brinemo o borcima iz 1999. godine, posebno o porodicama poginulih i ranjenih još više nego što to danas činimo", zaključio je Diković.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva