:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2022   9:10

0

96

Dimitrijević: RIK danas objavljuje konačne rezultate izbora, počinju da teku rokovi za formiranje vlasti

Glavna kočnica u procesu konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije i formiranja Vlade Srbije bio je završetak izbornog procesa u Velikom Trnovcu. Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević kaže za RTS da je sednica RIK-a zakazana za 12 časova i da će se tada utvrditi ukupan izveštaj o rezultatima izbora i on biti dostavljen Skupštini.

Vladimir Dimitrijević je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da što se tiče narodnih poslanika u skladu sa Ustavom predsednik Skupštine zakazaće konstitutivnu sednicu na kojoj će se potvrditi mandati narodnim poslanicima. I to u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata.

"Sednica RIK-a zakazana je za danas u 12 časova i tada ćemo utvrditi ukupan izveštaj o rezultatima izbora i dostaviti ga Skupštini. Od danas praktično počinju da teku rokovi za zakazivanje te sednice. Zakonski rok je 30 dana počev od danas", kaže Dimitrijević.

Dimitrijević navodi da je poslednje glasanje održano u Velikom Trnovcu na biračkom mestu broj 6.

"Ono je uspešno završeno posle nekoliko ponavljanja, zbog opravdane zaštite izbornog prava. Protekao je rok za zaštitu izbornog prava. Opštinska izborna komisija opštine Bujanovac je na jučerašnjoj sednici utvrdila zbirni izveštaj za sva izborna mesta sa svoje teritorije i dostavila ga RIK-u. Mi smo odmah zakazali sednicu. Nakon toga teku svi ostali rokovi", ističe Dimitrijević.

Poslednji rok za formiranje Vlade je, kaže, početak novembra.

"Ovde govorimo o krajnjim rokovima. U okviru tih rokova može da se formira i konstituiše i Parlament i Vlada", napominje Dimitrijević.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je ukupno 19 izbornih lista od kojih je 12 prešlo cenzus.

"Od tih 12 lista sedam izbornih lista čine političke stranke i udruženja građana, a pet su liste manjina. U Parlamentu će biti ukupno 26 političkih stranaka i udruženja građana", ukazuje Dimitrijević.

Navodi da je na poslednjim parlamentarnim izborima bio rekordan broj članova biračkih odbora.

"Dodatno što se posmatrača tiče, nov Zakon o izboru narodnih poslanika daje veliku mogućnost posmatračima da posmatraju izborni proces u svakoj fazi i u svakom organu. Oni mogu da reaguju samo nekim savetima nakon sprovedenih izbora. Kada prisustvuju sednicama organa za sprovođenje izbora, oni su tu samo u svojstvu posmatrača, ali je bitno da su tu u svakoj fazi izbornog procesa od početka do kraja", napominje Dimitrijević.

Važno je, dodaje, da su izbori završeni.

"Bio je rekordan broj posmatrača oko 5.218, domaćih udruženja i međunarodnih organizacija", kazao je Dimitrijević.

Kaže da je u 9 sati sastanak sa predstavnicima Venecijanske komisije.

"Oni će obaviti niz sastanaka i okruglih stolova sa ciljem da se vidi kako je tekao prethodni izborni ciklus, koja su to moguća unapređenja izbornog zakonodavstva u narednom periodu i da vidimo koja je to najbolja praksa u demokratski razvijenim društvima", zaključio je Dimitrijević.

Izvor: RTS; Foto: T a n j u g

RIKizboriVladimir DImitrijevićrok za formiranje vlade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva