:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Avgust 07, 2020   10:57

0

59

Direktor SZO osudio nacionalističko svojatanje vakcine

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus osudio je "nacionalističko" svojatanje potencijalne vakcine za korona virus i upozorio bogate zemlje da, ako način lečenja zadrže za sebe, ne mogu da očekju da će biti bezbedne, ako siromašne zemlje ostanu izložene riziku.

Nakon što je broj zaraženih korona virusom u svetu premašio 19 miliona, Tedros je rekao da je u interesu bogatijih država da pomognu svakoj zemlji da se zaštiti od koronavirusa, prenosi Gardijan.

"Nacionalističko svojatanje vakcine nije dobro. To nam neće pomoći", rekao je on na panelu Bezbednosnog foruma u Aspenu, obraćajući se putem video-linka iz Ženeve.

On je dodao da svet, da bi se brže oporavio od koronavirusa, mora da to uradi zajedničkim snagama jer živimo u "globalizovanom svetu".

"Trebalo bi da postoji konsenzus na globalnom nivou kako bi vakcina, bilo koji proizvod, postao globalni javni proizvod. I to je politički izbor, politička obaveza. I želimo da politički lideri odluče o tome", poručio je on.

Dodao je i da deljenje vakcine i drugih sredstava pomaže svetu da se oporavi i istakao da će na taj način ekonomski oporavak biti brži, a šteta od kovida 19 umanjena.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva