:

:

TV Most

clock

Novembar 23, 2015   12:05

0

112

Ditman otvorio Nedelju nemačke kulture u Valjevu

Učenici i profesori, kroz kulturno-umetnički program, nemačkom ambasadoru i gostima prikazali su šta to Valjevska gimnazija radi na planu boljeg učenja nemačkog jezika.

Takođe, kroz izložbu, "Sva naša putovanja" prikazano je devet putovanja profesora i učenika ove škole i to zahvaljujući pomoći Gete-instituta iz Beograda, a potom i prezentacija na nemačkom jeziku tih putovanja u Nemačku, Rumuniju i Hrvatsku.

U okviru ovog programa biće organizovana projekcija nemačkog dokumetražnog igranog filma, predavanje "Geteov prijem srpskih narodnih junačkih pesama" održaće dr Miodrag Loma, a u petak biće održan i koncert "Ples po žici u klasičnom stilu nemačkih autora" kvarteta MIŠ.

Valjevska gimnazija je jedna od 25 takozvanih PASĆ-škola u kojima se posebna pažnja posvećuje učenju nemačkog jezika i nemačkoj kulturi.

Projekat PASĆ-škole aktivan je u Srbiji od 2008. godine i koordinira ga nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, zajedno sa nemačkim kulturnim organizacijama koje su aktivne u Srbiji (Gete institut, DAAD, ZfA).

Nemačke institucije pružaju tim školama podršku u personalu i materijalima za učenje, organizuju radionice i pomažu umrežavanje.

Studijska putovanja, kako za učenike, tako i za nastavnike, su posebno omiljena i nemačke institucije ih često organizuju za PASĆ-škole.

Samo u prošloj godini je 15 nastavnika bilo na obuci u Nemačkoj, a festival u Valjevskoj gimnaziji je i nastao kao produkt studijskog putovanja đaka.

Nedelja nemačke kulture traje do 28. novembra.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva