:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 09, 2022   9:03

0

87

Divlje jagode obeležile 45 godina karijere u Beogradu

Čuveni regionalni rok sastav "Divlje jagode" održao je sinoć koncert na Velikoj sceni Mts Dvorane u Beogradu, na kome su proslavili jubilej - 45 godina karijere.

Veliko iznenađenje na koncertu bilo je gostovanje nekada popularnog i vanserijskog rok pevača Mladena Vojičića Tife, ranije člana benda, koje niko nije očekivao, i skoro da je taj čin bio pravi vrhunac večeri.

Hard rok grupa iz Bosne i Hercegovine, nastala 1977. godine, publici je pružila set listu od 30 pesama u trajanju od skoro tri sata i time se nakon duže pauze vratila u Beograd da priredi samostalan koncert.

Koncert su započeli veoma eksplozivno sa velikim hitom "Motori" sa istoimenog trećeg albuma iz 1982. godine, koju je u originalu pevao tadašnji slavni vokal - Alen Islamović.

Dalje su nizali numere koje su im obeležile slavu - "Metalni radnici", "Čarobnjaci", "Morison".

Grupa čiji članovi žive u pet gradova i dve države, na koncertu je predstavila rokenrol putovanje kroz svih 12 studijskih albuma za četiri i po decenije trajanja: "Divlje Jagode" (1979), "Stakleni hotel" (1981), "Motori" (1982), "Čarobnjaci "(1984), "Vatra" (1985), "Vajld Strouberis" (1987), "Konji" (1988), "Labude, kad rata ne bude" (1994), "Sto vjekova" (1997), "Od neba do neba" (2003) "Biodinamička ljubav" (2013) i "Džuboks" (2020).

Ove večeri svirali su u sastavu: frontmen - gitarista Sead Zele Lipovača, Damjan Deurić - klavijaturista, Emil Kranjčić - bubnjar, kao gost - vokal Ante Toni Janković, Livio Berak - gitarista i pevač, Andraš Išpan - bas gitarista.

Grupa je nedavno premijerno prikazala muzički spot za pesmu "Vanila i znoj" gde im je gostovao Zvonko Pantović Čipi iz domaće pop rok grupe "Osvajači", i video klip se vrti na Ju tjub kanalu "Divljih jagoda".

Naravno, i ta pesma je sinoć odsvirana upravo sa ovim gostom koji će sa svojim sastavom takođe u Mts dvorani imati solo koncert 19. oktobra, a Čipi je u duetu otpevao i rok numeru "Sama si".

"Dragi ljudi, svi već znate, "Divlje jagode" gde god dođu i prođu, donose samo šta... Ljubav!", najavio je gitarista i pevač Livio Berak.

Repertoar je pomirio ukuse publike kroz poznate naslove - "Zbog tebe draga", "Sve iz inata", "Autostop", uz horsko pevanje publike.

"Verujem da ništa u životu nije slučajno pa ni to da smo vi i mi ovde večeras. Hvala vam beskrajno da ste došli da proslavimo zajedno ovu noć i naših 45 godina kao jubilej. Nevažno je koliko godina postoje bendovi, da li 10, 15, 50, 85 godina, ukoliko se ne snimaju albumi i pesme koje vam znače. Ovde smo napravili listu pesama koje će, nadam se da vam se svide, od prvog do poslednjeg albuma", rekao je fanovima lider grupe Sead Lipovača Zele.

On je dodao da se ovaj koncert snima tako da je srećan što će ostati zabeležen zapis večno kao živi album benda.

Hit "Kap ko po kap" uz kasniji bubnjarski kratki solo oduševio je prepunu salu, a u tom raspoloženju je virtuozno Lipovača odsvirao na gitari rokerski instrumentalnu verziju "Turskog marša" Volfganga Amadeusa Mocarta.

Prvi pevač "Divljih jagoda" Antoni Toni Janković izašao je tada na scenu i zapevao "Mojoj ljubavi", i manje plasiranu baladu na njihovim koncertima - "Kako si topla i mila".

Naravno, antologijska balada "Krivo je more" pripada Toniju, koji ju je veoma nadahnuto interpretirao u efektnom duetu sa raspevanom i razigranom armijom fanova.

Pesmu "Plave noći bez tebe" zajedno su dočarali oba vokala Toni i Livio, a usledio je i efektni solo na klavijaturama.

Kompozicije "Ulica na lošem glasu", "Vodarica", "Želim da te imam", "Ne želiš kraj" još više su razdrmale publiku.

U bendu su pevači bili bivši vokali rok atrakcije "Bijelo dugme" - Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa, ali i danas slavan pop pevač Zlatan Stipišić Điboni, i "Divlje jagode" su ostale poznate po tome što su često menjale pevače.

Lipovača u daljem pomalo dužem govoru naveo je koliko je bilo zahtevno za ovako veliki koncert napraviti set listu i sa svakog od 12 albuma uzimati po neke pesme, a da su sa prvog materijala "Divlje jagode" (1979) pripremili čak šest pesama bez kojih ne mogu nikako da izađu na binu.

Svakako sa prvog albuma euforiju je stvorila kultna rok balada "Jedina moja" u izvođenju ponovo izvornog pevača Tonija, i cela sala je bila osvetljena mobilnim telefonima i upaljačima, što se nastavilo i sa zaista velikim hitom "Marija".

Sasvim iznenada, Lipovača je najavio jednog posebnog gosta koji je obeležio bend i ostavio dubokog traga, i na ogromno oduševljenje svih na pozornicu je izašao nekada jedan od najboljih vokala bivše Jugoslavije - Mladen Vojičić Tifa.

"Malo bih vam oduzeo vreme da se obratim. Divno je da ste svi ovde večeras. Pitao sam se šta da poklonim Zeletu za 45. rođendan "Divljih jagoda", ali sam onda shvatio da sam mu to već darovao - puno ljubavi i poštovanja", kazao je Tifa.

Naravno, Tifa je otpevao dva velika hita "Zauvijek tvoj" i "Konji" kao njegovi autentični aduti koje je dočarao i dok je bio u "Divljim jagodama", i otišao sa bine u suzama.

Posle ultimativnih hitova "Kada te netko spomene", "Let na drugi svijet" i "Ciganka", bend se približio završnici zvaničnog dela koncerta.

"Evo pesme "Divlje jagode", sa našeg prvog albuma" Divlje jagode", a naravno ne zaboravimo i film "Divlje jagode", najavio je vođa Zele i ovu pesmu koja je zatresla Mts Dvoranu.

Na energičan bis je prvo odsviran bas solo, i onda neizbežna i fatalna "Šejla" i ponovo - "Motori", čime su zaokružili muzičku proslavu 45. rođendana nakon gotovo puna tri sata (170 minuta).

Izvor: T a n j u g

Divlje jagodeBeograd
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva