:

:

TV Most

Foto: Radio Gračanica

clock

Jun 27, 2015   12:05

0

147

Đurić: Država Srbija je tu da ostane

"Država Srbija je tu da ostane, svaki dogovor koji napravimo značiće da Srbi imaju više nego danas, do kraja ćemo poštovati našu reč i zato neću govoriti o detaljima. Ostanite uvereni u to da će beogradska delegacija, predsednik vlade i predsednik Srbije, radeći zajedno sa našom svetom crkvom učiniti sve da Srbija i srpski narod opstane i opstane na ovoj svetoj zemlji", rekao je Đurić novinarima ispred konaka manastira Gračanica posle sastanka sa predstavnicima Srba u pokrajinskim institucijama.

Đurić je čestitao "braći Srbima i sestrama Srpkinjama" sutrašnji praznik Vidovdan na koji se, kako je rekao, prisećamo "svih naših mučenika koji su kroz mnoge vekove položili živote za slobodu i čast srpskog roda".

"Vidovdan je dan kada treba da se pomolimo za sadašnjost, budućnost i prošlost srpskog narada, da se pomolimo da u onome što radimo ne pogrešimo i ne ogrešimo se, da se pomolimo, kako to mi Srbi uvek činimo i za naše neprijatelje, da poželimo da ovde svi ljudi žive bolje nego danas, da se proterani vrate, da Srbi nađu zajedno sa Albancima, koji u najvećem broju verujem opredeljeni da žive u miru i normalno, zajednički jezik i mi ćemo naše napore u pregovorima koje vodimo usmeriti u tom pravcu ", naveo je Đurić.

Ministar pravde Nikola Selaković poručio je da vlada i čitavo državno rukovodstvo u nemogućim teškim međunarodnim i unutrašnjim prilikama traži način kako da Srbima na Kosovu i Metohiji bude bolje.

"Želim da im poručim da imaju poverenja u svoju vladu, da znaju da se u najtežim mukama, ali sa njvećim naporima pregovarački tim bori da Srbima stvori što bezbednije i sigurnije okruženje. Uveren sam da će uspeti da svako srpsko dete i majka na Kosovu i Metohiju budu sigurniji, svaki srpski otac da dobije posao, da se ovde što više rađamao i opstajemo", naveo je Selaković.

Ministar je kazao da je Vidovdan dan kada treba da vidimo kakvi smo, da izvidamo rane koje nosimo, kada treba da vidimo koliko smo bolji nego lani, pošleog Vidovdana.

On je podsetio i na reči pokojnog patrijarha Pavla – da će nam, kada mi budemo bolji svugde biti bolje pogotovo na Kosovu i Metohiji.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej poručio je da se SPC trudi da ovaj sveti dan Vidovdan bude kao što je ranije bio, pre 2001. godine, a i ranije.

"Trudimo se da bude kao što je ranije bio, trudimo se da ga posvetimo i doživimo na način na koji znači srpskom narodu i srpskoj kulturi i istoriji", rekao je patrijarh i dodao da SPC nastoji da on isto to bude i kod sprskog naroda u dijaspori koji se interesuje i budno prati sve ono što se dešava na Kosovu i Metohiji.

U Gračanici su večeras uručene književne nagrada koje se tradicionalno dodeljuju u okviru vidovdanske kulturne manifestacije na Kosovu.

"Zlatni krst Kneza Lazara" uručen je dramskom piscu Dušanu Kovačeviću, "Gračaničku povelju" poneo je pesnik Živorad Nedeljković, dok je "Kondir kosovke devojke" dobio pesnik Nikola Vujičić.

U Gračanici se večeras održava manifestacija Pesničko bdenje, u okviru obleževanja Vidovdana.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva