:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2015   12:05

0

138

Djurić: Nema alternative dijalogu

Direktor Đurić je sa austrijskim diplomatama razgovarao o evropskim perspektivama Srbije, kao i o toku i perspektivama procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Đurić je konstatovao da Vlada Srbije doživljava vladu u Beču kao jednog od ključnih partnera u procesu evrointegracije, ali i u procesima koji za cilj imaju stvaranje trajne stabilnosti u regionu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Pomoćnik šefa austrijske diplomatije, ambasador Hajs je istakao važnost ostanka Zapadnog Balkana na političkoj agendi EU, uz naglašavanje jasne evropske perspektive svih zemalja regiona.

„Austrija ostaje pri stavu da sve države regiona treba da budu deo EU, što je važno i za zemlje Zapadnog Balkana i za Evropsku uniju. Bez stabilnosti u ovom regionu nema ni stabilnosti Evrope, i zato ovaj region mora da bude u fokusu politike EU“, poručio je Hajs.

Direktor Đurić upoznao je predstavnike austrijskog Ministarstva spoljnih poslova sa tokom briselskog dijaloga i temama koje bi Beograd želeo da otvori u nastavku procesa normalizacije.

„Nema alternative dijalogu. Sve ostalo bi bilo gubljenje vremena ili put u nestabilnost“, objasnio je Đurić, dodavši da je u dijalogu Beograda i Prištine moguće napraviti značajne nove pomake ukoliko se pitanje statusa ostavi po strani i ako bude obostrane volje za direktnim razgovorom o onim temama koje je moguće rešavati bez posredovanja EU.

Beograd će, kako je naglasio, nastaviti da, kada je reč o briselskom dijalogu, upućuje pozitivne poruke i stvara što bolju atmosferu za razgovore.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva