:

:

TV Most

clock

Novembar 23, 2015   12:05

0

135

Đurović: Rizikujemo da povredimo ljudska prava

Migranti u Preševo stižu u manjim grupama, a među njima su uglavom Sirijci, Avganistanci, Iračani. Trenutno za registraciju čeka oko 200 migranata, javlja dopisnik RTS-a.

Radoš Đurović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da migranti ne mogu mnogo da urade povodom zabrane prolaska ekonomskih migranata.

"Ako se suoče sa otporom, pokušaće da prođu alternativnim putevima. Unapređuje se krijumčarenje, povećavaju se cene. Mislim da ovo neće zaustaviti ljude da odu na Zapad", napominje Đurović.

Prema njegovim rečima, Srbija je u veoma teškoj situaciji, a u posebno nezgodan položaj stavlja je spoljnopolitička situacija.

"Da opredelite čitavu naciju kao ekonomske izbeglice, nije princip koji postoju u međunarodnom pravu. Rizikujemo da uđemo u povrede ljudskih prava i kršimo zakon o azilu. Mislim da ne smemo da primenimo silu, da se obračunavam ljudima", napominje Đurović.

Kako kaže, postavlja se pitanje šta raditi sa migrantima koji ne žele da ostanu ovde, a ne postoji način kako ih vratiti u zemlju porekla.

"Zadržavanje ljudi bi dovelo zemlju i društvo u probleme", ukazuje Đurović.

U Preševu se sprema još 600 objekata za izbeglice, a biće za 15 dana gotovo.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva