:

:

TV Most

clock

Jun 07, 2022   9:44

0

173

DNR: Ubijeno 10, ranjeno 17 civila u ukrajinskim napadima

Deset civila je ubijeno a 17 ranjeno u protekla 24 sata na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), kao rezultat ukrajinskog granatiranja, izvestila je danas teritorijalna odbrana DNR.

Teritorijalna odbrana je te podatke prenela na Telegram kanalu pozivajući se na ministarstvo za vanredne situacije, navodi Tass.

U Hersonskoj oblasti referendum o prisajedinjenju Rusiji?

Na teritoriji Hersonske oblasti najverovatnije će biti sproveden referendum o ulasku ovog ukrajinskog regiona u sastav Rusije, rekao je danas novinarima zamenik šefa vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

"Ostali smo bez zakonodavne vlasti, zbog toga smo formirali savet u kojem su predstavnici naroda i oni će donositi neke odluke u prelaznom periodu. Mislim da će, najverovatnije, biti referenduma na teritoriji Hersonske oblasti o samoopredeljenju. I sledeća faza će biti izbori koje ćemo održati na teritoriji oslobođene Hersonske oblasti", rekao je Stremousov, prenosi Sputnjik.

On je kazao da je prva ruska banka već počela da radi na teritoriji Hersonske oblasti, a građani će moći da otvaraju račune u narednih mesec, mesec i po.

Ukrajinske banke više neće raditi na ovoj teritoriji, dodao je Stremousov.

On je u subotu izjavio za TASS i da je oko 1.500 ljudi podnelo zahtev za rusko državljanstvo u kancelariji za izdavanje dokumenata u gradu Hersonu, koji kontrolišu ruske snage.

Ruske trupe su zauzele crnomorsku luku Herson, u južnoj Ukrajini, još 2.marta, početkom rata.

DNR: Više od 150 stanovnika DNR ubijeno za 111 dana

Više od 150 stanovnika samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), uključujući osmoro dece, ubijeno je za 111 dana od eskalacije sukoba u Donbasu, a 725 je ranjeno, uključujući 18 osoba u poslednja 24 sata, saopštila je danas misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

"U 111 dana eskalacije, ubijeno je 155 civila, uključujući osmoro dece", navodi se u saopštenju, prenosi agencija TASS.

Kako dodaje misija u saopštenju, 725 civila, uključujući 55 dece, zadobilo je rane različitog stepena težine.

Misija je ranije danas saopštila da je u poslednja 24 sata ranjeno 18 civila.

Ukrajinske snage ispalile su ukupno 35.522 projektila raketne i cevne artiljerije.

Granatiranjem je oštećeno 4.164 stambena objekta, 888 objekata civilne infrastrukture, uključujući 54 medicinske i 165 obrazovne ustanove, 284 socijalna objekta, 29 objekata kritične infrastrukture, 356 objekata za snabdevanje električnom energijom, vodom i gasom.

Konašenkov: Ruske snage uništile dve američke haubice

Ruske artiljerijske trupe uništile su samohodno artiljerijsko oružje M109A3 koje je isporučila Norveška i dve američke haubice M777 u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Udari artiljerije uništili su samohodnu artiljeriju kalibra 155 milimetara M109A3 koju je isporučila Norveška, dve haubice američke proizvodnje M777 kalibra 155 milimetara, kao i sedam topova i minobacača na terenu, uključujući samohodni artiljerijski sistem Pion kalibra 203 milimetara", rekao je Konašenkov, prenosi agencija TASS.

Kako je rekao Konašenkov, u protekla 24 sata u napadima je eliminisano "preko 400 nacionalista, 10 komada oklopa, tri višecevna raketna sistema Grad, 10 specijalnih vozila i tri lansera protivvazdušnih raketa S-300 kod Kramatorska".

Konašenkov navodi da su od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruske snage uništile 190 ukrajinskih borbenih aviona, 1.139 bespilotnih letelica, 3.443 tenka i drugih oklopnih vozila, kao i 478 višecevnih raketnih bacača.

Izvor: T a n j u g

DNRUkrajinagranatiranjeHersonreferendum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva