:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2020   14:18

0

121

Do Prištine: Obnova železnice,završetak autoputa i aviolinija

Novi korak ka uspostavljanju boljih saobraćajnih veza između Beograda i Prištine napravljen je danas u Minhenu, potpisivanjem izjave o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd - Priština, kao i za završetak izgradnje autoputa između ta dva grada.

Železnička veza do Prištine biće uspostavljena preko Merdara.

Kako je ranije rečeno Tanjugu u sprskim železnicama, u pitanju je pruga na trasi: Beograd - Lapovo - Niš- Doljevac - Kuršumlija - Merdare - Priština, u dužini od 388 kilometara.

Železnički saobraćaj se sada odvija od Niša do mesta Merdare.

Od tog mesta do same administrativne linije pruga je nefunkcionalna, jer je tunel na toj liniji urušen 1999. godine u bombardovanju, a dalje, na teritoriji KiM, u veoma je lošem stanju i u toku su rekonstrukcije.

Železnička veza između Beograda i Prištine inicirana je u januaru u dogovoru predsednika Vučića i specijalnog izaslanika predsednika SAD Grenela.

Podsećanja radi, pruga od Doljevca do Kuršumlije duga 87 kilometara bila je u planu za rekonstrukciju u okviru programa obnove regionalnih pruga u Srbiji, a procenjena vrednost radova na gornjem stroju pruge i na sanaciji objekata je 46 miliona evra.

Saobraćaj na relaciji od Niša do Merdara, uspostavljen je 2006.godine, a pre toga vozovi su saobraćali do stanice Kosanička Rača.

Železnički robni saobraćaj je do 2008. godine funkcionisao do stanice Lešak, zatim se do 2013. odvijao samo sporadično do severnog dela, a posle je bio potpuno obustavljen.

Druga inicijativa, za koju je danas u Minhenu potpisana izjava o namerama, jeste za završetak izgradnje autoputa od Beograda do Prištine, a naša strana je, kako je danas rekao predsednik Aleksandar Vučić, uradila sve, i prvi radovi na ukupnoj deonici kroz centralnu Srbiju krenuće već na jesen.

Trasa budućeg autoputa ide od Merošine kod Niša, zatim Topličkim okrugom pored Prokuplja, Beloljina, Pločnika, Kuršumlije do Merdara, ukupne dužine 77 kilometara.

Radovi na autoputu Niš - Merdare, koji se naziva i "autoputem Mira", počeće, prema ranijoj najavi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na deonici od Niša do Pločnika.

Procenjeno je da su radovi na izgradnji poluprofila, eksproprijacija i projekta vredni oko 250 miliona evra.

Druga deonica od Pločnika do Merdara duga je 44 kilometara, a procenjena vrednost iznosi oko 570 miliona evra, tako da će za ceo autoput biti potrebno oko 920 miliona evra.

Znacaj autoputa je što će povezati oko pola miliona gradana koji žive u Pirotskom, Nišavskom i Topličkom okrugu, a kod Niša će se povezati na Koridor 10 i omogućiti Srbiji izlazak na albansku luku Drač na Jadranskom moru.

Autoput Niš - Merdare - Priština biće deo "indikativne-osnovne transportne mreže EU".

Za izgradnju autoputa Niš - Merdare potpisani su ugovori sa Evropskom investicionom bankom od 100 miliona evra i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj od, takode, 100 miliona evra. Potpisan je i ugovor o investicionom grantu - Vestern Balkans investment frejmvork vredan 40,6 miliona evra.

Pismo o namerama za obnovu avio saobraćaja između Beograda i Prištine potpisano je 20. januara u Berlinu, sa kompanijom "Lufthanza".

Obnova aviolinije izmedu Beograda i Prištine olakšala bi putovanje i komunikaciju građanima svih nacionalnosti i učinila Prištinu bližom Beogradu i obrnuto, saoštilo je tada Ministarstvo privrede.

"Potpisivanjem pisma o namerama je nakon dve decenije ucinjen prvi simboličan korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija".

Komercijalnih letova između dva grada nije bilo dve decenije, tačnije 21 godinu.

Izvor: Танјуг

KiMdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva