:

:

TV Most

Foto: AP Photo/Marcio Jose Sancez

SAD

clock

Novembar 12, 2018   14:44

0

192

Do sada pronađena 31 žrtva požara u Kaliforniji, 200 nestalo

Broj žrtava požara u Kaliforniji porastao je na 31 nakon što su vlasti saopštile da je poginulo još šest osoba.

Okružni šerif Kori Honi rekao je da su juče pronađeni ljudski ostaci i pet tela u kućama i jednom vozilu u gradu Peradajz, čime je broj poginulih u tom gradu porastao na 29 prenosi AP.On je dodao da se od izbijanja požara u četvrtak traga za još 228 osoba.

Agencije su ranije prenele da je oko 250.000 ljudi dobilo naređenje da se evakuiše kako bi izbeglo vatru, a da porodice očajnički tragaju za više od 100 osoba koje su nestale nakon što je grad Peradajs na severu Kalifornije opustošen u višednevnom požaru.

Vatra je izbila u četvrtak, a o silini vatre govori podatak da su vatrogasci bili nemoćni da je spreče da uništi grad Peradajs.

Vatrogasci se bore sa požarima na dva kraja države - sa jednim u okrugu But ("Camp Fire"), na severu, gde je najveći broj osoba poginuo i sa drugim oko Los Anđelesa i Malibua ("Woolsey Fire") gde su pronađena dva tela u automobilu.

Takođe, ekipe se bore i protiv opasnih vetrova Santa Ana, vrućih i suvih vetrova u unutrašnjosti zemlje koji podstiču pirenje požara.

Uz snažne vetrove, požar na severu koji je buknuo u četvrtak postao je najrazorniji požar u istoriji Kalifornije sa više od 6.700 uništenih kuća, među kojima je i jedna bolnica u Paradajsu, gradu od 27.000 stanovnika.

Tramp našao krivca za požare u Kaliforniji

 Dok Kalifornija i dalje gori, pri čemu je u plamenu smrtno stradala najmanje 31 osoba, američki predsednik Donald Tramp izneo je na Tviteru svoju teoriju o pravim krivcima za najrazorniji požar u istoriji te zemlje.

Kako piše CNN, Tramp je u subotu navukao bes lidera vatrogasnih organizacija tvitom u kojem je napisao: "Nema razloga za ove masivne, smrtonosne i skupe šumske požare u Kaliforniji osim jako lošeg upravljanja šumama. Milijarde dolara daju se svake godine, s toliko izgubljenih života, a sve zbog katastrofalno lošeg upravljanja šumama. Ispravite to sada ili nema više saveznih isplata!"

U nedelju je u novom tvitu ponovio svoju "dijagnozu", odnosno predlog za rešavanje problema: "Ispravnim upravljanjem šumama možemo zaustaviti pustošenje koje se neprestano događa u Kaliforniji. Opametite se!"

U Kaliforniji su inače na vlasti demokrate, na koje se Tramp redovno obrušava tvrdeći da će praktično upropastiti SAD ako dođu na vlast u Vašingtonu, preneo je Index.hr.

Vatrogasni zapovednici ubrzo su prozvali Trampa zbog, kako tvrde, vređanja vatrogasaca i uvlačenja politike u ovu prirodnu katastrofu.

"Njegovi komentari su nesmotreni i uvredljivi za sve vatrogasce i ljude koji su zahvaćeni", rekao je Harold Šajtberger, predsednik Međunarodnog udruženja vatrogasaca.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva