:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 13, 2021   14:12

0

54

Dobri odnosi Srbije sa Demokratskom Republikom Kongo, Argentinom i Kenijom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar regionalnog razvoja Demokratske Republike Kongo Didijerom Mazengom Mukanzuom ocenili su danas da su odnosi dve države, od uspostavljanja diplomatskih odnosa pre 60 godina, tradicionalno dobri i prijateljski, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, ministar Selaković zahvalio je ministru Mukanzu na učešću na skupu Pokreta nesvrstanih zemalja, koji je ocenio kao izuzetno značajan i veoma uspešan.

Šef srpske diplomatije je istakao da bi dve zemlje trebalo da održavaju dobru dinamiku političkog dijaloga i nastave sa realizacijom poseta na visokom i najvišem nivou, ali i da posvete pažnju razvoju ekonomskih odnosa. Kao oblasti u kojima je moguće unaprediti saradnju Selaković je naveo trgovinu, poljoprivredu i IT sektor, navodi se u saopštenju.

Ministar je sagovorniku iz Konga zahvalio na principijelnom stavu njegove zemlje u vezi sa nepriznavanjem tzv. Kosova i doslednom pozicioniranju po tom pitanju u međunarodnim organizacijama.

Takođe, kako je saopšteno, Selaković je istakao da je povećan broj stipendija u programu "Svet u Srbiji" i pozvao mlade iz Konga da iskoriste mogućnost besplatnog studiranja u našoj zemlji, dodavši da je uveren da će to doprineti daljem unapređenju odnosa dveju zemalja.

Podrška Argentine Srbiji na međunarodnom nivou

Selaković se sastao i sa zamenikom ministra spoljnih poslova Argentine Pablom Tetamantijem i tom prilikom preneo poruke zahvalnosti na ukazanoj podršci u međunarodnim organizacijama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je konstatovao da su odnosi dve zemlje prijateljski i kao važnu sponu naveo obostrano zalaganje za poštovanje međunarodnog prava i dijalog.

On je istakao zalaganje Argentine na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i pozvao ministra spoljnih poslova ove zemlje da dođe u zvaničnu posetu Srbiji.

Trgovinska razmena, dodao je Selaković, beleži rast i postoje potencijali za njeno unapređenje, posebno u oblastima poljoprivrede, farmacije, građevinarstva, IT i obnovljive energije.

Kako se navodi u saopštenju, ministar je izrazio interesovanje naše zemlje za organizovanje političkih konsultacija dva ministarstva u narednom periodu.

Potencijali za unapređenje saradnje Srbije i Kenije

Ministar spoljnih poslova sastao se sa državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Kenije Ababuom Namvambeom i tom prilikom istakao da postoje veliki potencijali za unapređivanje ekonomske saradnje dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je zahvalio delegaciji Kenije što je prisustvovala sastanku na visokom nivou povodom obeležavanja 60 godina od održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih i naveo da dve zemlje veže dugo prijateljstvo koje datira još od 1963. godine, te da je otac kenijske nacije Džomo Kenijata bio veoma naklonjen SFRJ.

Ministar je konstatovao da je ekonomska saradnja dve države ispod realnih mogućnosti i nivoa političkih odnosa, ali i ukazao da postoje veliki potencijali za njeno unapređivanje.

Kako se navodi, Selaković je govorio i o saradnji u oblasti obrazovanja, kroz projekat "Svet u Srbiji" i nameri Srbije da naredne akademske godine poveća broj stipendija za studente iz afričkih zemalja.

Govoreći o borbi protiv virusa korona, ministar je poručio da je Srbija imala mogućnost da pomogne prijateljskim zemljama donacijom vakcina, podsetivši da je Vlada Srbije odobrila donaciju Keniji od 40.000 vakcina Astrazeneka.

Ministar je istakao da je Srbija zahvalna Keniji zbog jasnog stava po pitanju KiM i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podrške našoj zemlji u međunarodnim organizacijama.

Šef srpske diplomatije upoznao je sagovornika o toku dijaloga Beograda i Prištine, kao i o aktuelnoj situaciji na severu Kosova i Metohije i ranjavanju mladića srpske nacionalnosti, navodi se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva