:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

April 07, 2020   17:10

0

151

Dobrotin: Živi se oprezno ali bez panike

Osim slučaja iz Dobrotina, na centralnom Kosovu u mestima sa većinski srpskim stanovništvom nema prijavljenih drugih slučajeva Covid-19. Iako smo, u više navrata, pokušali da saznamo pravu sliku epidemiološke situacije na teritoriji opštine Gračanica, od direktora Kliničkog bolničkog centra, dr Bratislava Lazića, nismo uspeli da dobijemo konkretan odgovor.

Ulice Dobrotina su uglavnom prazne, a meštani kažu da iz kuća ne izlaze bez preke potrebe.

“Ja sam penzioner, došao sam da uzmem hleb. Daj Bože da sve bude u redu, inače situacija je loša, ovo je gore nego rat”, rekao nam je jedan od stanovnika Dobrotina.

“Nisam uplašen ali pridržavam se svih mera koje preduzimaju vlade i Kosova i Srbije. Ne pravim velike zalihe, kupujem koliko je potrebno, ali vidimo da je ovo ozbiljna bolest koja je zahvatila čitav svet”, glasio je još jedan od odgovora.

“Plašim se naravno. Ne družim se puno sa ljudima, izlazim samo na kratko kada treba da kupim osnovne namernice”.

Prodaja je uobičajena, nema veće potražnje za bilo kojim proizvodima, potvrdili su nam u jednoj od prodavnica, iako ističu da i dalje u prodaji nema srpskih proizvoda.

“Što se robe tiče uglavnom nam nedostaju proizvodi iz Srbije jer smo navikli na tu robu. Za ostalu robu snalazimo se imamo magacin, donose nam proizvode, povrće i voće i sve ostalo. Nedostaje nam brašno i šećer”, ističe vlasnik prodavnice Slavica Rašić.

Da li su se javljali pacijenti sa sipmtomima virusa korona i ostale detalje pokušali smo da saznamo u Kliničko-bolničkom centru Gračanica, međutim, direktor ove zdravstvene ustanove dr Bratislav Lazić nam je u neformalnom razgovoru rekao zdravstveni radnici imaju puno posla i da nemaju vremena za razgovore sa novinarima. Ostali smo bez konkretnog odgovora.

S druge strane, ekipe Hitne službe u Lapljem Selu rade punim kapacitetom, spremni su da odgovore na svaki poziv pacijenata. Iz ove zdravstvene ustanove ističu da su pacijenti svesni situacije i da se manje kreću.

“Uobičajeni pacijenti su nam hroničari, što je i dobro za epidemiološko stanje ovde i u okolini što se tiče centralnog Kosova, koliko sam informisana. Kada su u pitanju hronični bolesnici, to su uglavnom osobe sa hipertenzijom, kardiološkim problemima, zatim sa blagim respiratornim infekcijama. Sve u svemu zabrinuti su i zbrinjavaju se po propisu, i uglavnom nema nekih neubičajenih situacija koje ne možemo da rešimo”, istakla je dr Milka Simjonović.

Nadležni iz Odeljenja za zdravstvo u opštini Gračanica ističu da je nabavljena određena količina zaštitnih maski i rukavica, kako za zdravstvene radike, tako i za stanovništvo.

“Naši meštani poštuju apel i Opštine i celokupne javnosti, a to je da ne izlaze iz svojih kuća, osim kada je to preko potrebno. Imamo nekoliko volontera koji obilaze starije stanovništvo, kada treba da im se nabave lekovi, hrana i sve što je potrebno i sa te strane mogu da budem zadovoljan. Opština Gračanica je već nekoliko puta organizovala dezinfekciju svih zdravstvenih ustanova i javnih institucija na teritoriji naše opštine”, istakao je Aleksandar Popović direktor odeljenja zdravstva i socijalne zaštite pri opštini Gračanica.

Iz opštine Gračanica napominju da će krizni štab ove opštine i volonteri nastaviti da svakodnevno obilaze staračka domaćinstva o kojima nema ko da brine, kao i sa dezinfekcijom ustanova.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/RTK2

KiMDobrotin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva