:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 15, 2019   9:17

0

403

Dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom današnjeg praznika, Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Predsednik je dodelio oko 60 odlikovanja, a među odlikovanima su pojedinci, institucije ili udruženja u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije.

Svečanosti u Predsedništvu Srbije prisustvuju ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin, Vladan Vukosavljević, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i premijer Bugarske Bojko Borisov, koji je među laureatima.

Predsednik Vučić je Borisova odlikovao Ordenom Republike Srbije na lenti.

Odlikovanje dobija i Li Mančang, bivši ambasador Kine u Srbiji, a jednim od najviših državnih ordena posthumno će biti odlikovan preminuli akademik Vladeta Jerotić, dok će Sretenjski orden prvog reda biti dodeljen i Narodnom muzeju u Beogradu. 

Među istaknutim laureatima su i slavni glumac Mihailo Miša Janketić, poznati hirurg-ginekolog Milan Milenković sa instituta "Karolinska" u Stokholmu, koji je prvi u Srbiji izvršio operaciju presađivanja materice, kao i estradni umetnik Predrag Živković Tozovac. 

Među dobitnicima ordenja je i Davor Štefanek, osvajač olimpijskog zlata u rvanju i predsednik Sportskog saveza Srbije.

Inače, najviše odlikovanje koje dodeljuje naša zemlja je Orden Republike Srbije na ogrlici (prvi stepen), odnosno na lenti (drugi stepen), koja se uručuju šefovima država i vlada stranih država. 

U ordenskom sistemu Srbije je još pet ordena - Srpske zastave, Karađorđeve zvezde, Sretenjski, Belog orla s mačevima i Orden zasluga za odbranu i bezbednost. Država će zaslužne pojedince nagraditi i zlatnim i srebrnim medaljama za hrabrost "Miloš Obilić" za zasluge i revnosnu službu.

Sretenje se kao Dan državnosti i ustavnosti Srbije ponovo slavi od 2002. godine u spomen 15. februara 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, a 1935. donet prvi ustav zemlje.

Izvor: Танјуг

SrbijaodlikovanjaDan državnostiVučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva