:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 28, 2020   13:56

0

122

Dodik: Bošnjaci da ne kreiraju stavove u Ambasadi SAD

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je krajnje vreme da Bošnjaci koji, kako je rekao, drže pres-službu američke Ambasade u Sarajevu prestanu da "zarobljavaju i da kreiraju javne stavove".

"Znamo da će ovo američka Ambasada demantovati, ali i mi i oni znamo da je ovo istina", rekao je Dodik komentarišući stav tog diplomatskog predstavništva da "ni Dejtonski sporazum ni Ustav BiH ne daju mogućnost da se ijedan entitet otcepi" i da postojane bilo kojeg od dva entiteta u potpunosti zavisi od postojanja BiH.
Dodik je naglasio da postojanje BiH zavisi od postojanja entiteta, jer su oba entiteta nastala pre konferencije u Dejtonu gde su oba, kako kaže, "ugurana u ovo što danas zovemo BiH".
To, kazao je, potvrđuje i činjenica da je Republika Srpska, baš kao i FBiH potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma.
"Kako je nešto što je tek nastalo sporazumom moglo da potpiše taj sporazum", upitao je Dodik i dodao da je to pitanje za sve koji poslednjih dana i godina tvrde šta je ovde starije.
"Umesto ispraznih priča koje se svode na to da treba da sedimo i ćutimo nezadovoljni položajem u koje su nas doveli međunariodni mešetari izvrćući Dejtonski mirovni sporazum, ja uporno predlažem razgovor i dogovor - ili ćemo se vratiti na izvorni Dejtonski mirovni sporazum ili ćemo gledati kako da se mirno raziđemo", naveo je Dodik.
To, naglasio je, nije pretnja sukobima i istakao da on nije čovek koji zagovara politiku sukoba.
"Ja sam čovek politike čistih računa, jer samo tako ćemo stvoriti okvir da naši narodi žive mirno jedni pored drugih ako ne mogu jedni sa drugima. Mislim da smo uludo potrošili silne godine lažući jedni druge i celi svet da ovakva BiH može da opstane", naveo je Dodik u izjavi za Srnu, prenela je RTRS.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva