:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2022   20:02

0

125

Dodik: Čeka nas izazovno vreme, ovde nikada nije dosadno, mir mora biti prioritet

Republika Srpska ne traži ništa osim da bude priznata njena ustavna pozicija, u godinama i vremenu koje dolazi biće veoma izazovno, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad na prijemu povodom stupanja na dužnost. Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da Srbija i RS nastavljaju punu saradnju, da grade specijalne i paralelne veze. Mir dobrim delom zavisi i od nas, rekao je patrijarh Porfirije na svečanom prijemu.

Milorad Dodik je u Banjaluci priredio svečani prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Republike Srpske, na koju je izabran na izborima u oktobru.

Dodik: Čeka nas izazovno vreme, ovde nikada nije dosadno, mir mora biti prioritet

"U godinama i vremenu koje dolazi biće veoma izazovno u ovom trećem mandatu. Ovdje nikada nije dosadno, jer znam da nas čekaju prelomni trenuci", istakao je Dodik.

"Hoćemo u EU, nećemo u NATO" 

Dodik je napomenuo da će graditi odnose sa regionom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom.

"Želimo i hoćemo u Evropsku uniju i to nije sporno. Ali isto tako Srpska neće u NATO. Sarađivaćemo i sa velikim silama, poput Rusije, Kine, ali i SAD, te zemalja EU. Ipak, najviše računa vodićemo o sebi", poručio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske istakao je da mir mora biti prioritet.

"Srpska ne traži ništa osim da bude priznata njena ustavna pozicija. Neopravdano su nam obustavljeni projekti vrijedni milijarde, i borićemo se da ih vrlo brzo pokrenemo, a sa druge strane ne osporavajući drugima da rade i grade" rekao je Dodik.

Brnabić: Pravo paralelnih veza ljubomorno čuvamo

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je na svečanom prijemu da Srbija i RS nastavljaju punu saradnju, da grade specijalne i paralelne veze.

Nevela je investicije, poput auto-puta Banjaluka-Beograd, Aerodroma "Trebinje" i Hidroelektrane "Buk Bijela", koji će se realizovati u narednom periodu.

Na prijemu se obratili i premijerka Brnabić i patrijarh Porfirije

"Pravo paralelnih veza ljubomorno čuvamo. U tom smislu insistiramo na daljem jačanju Republike Srpske, jer je krajnji cilj naše politike mir na celom Balkanu", dodala je Brnabićeva.

Napomenula je da će se graditi i Memorijalni centar u Donjoj Gradini. "To je nešto što dugujemo svojim precima, ali i generacijama koje dolaze", rekla je Brnabićeva.

Patrijarh Porfirije: Mir dobrim delom zavisi i od nas

Mir je najvažnija vrednost Srpske, izjavio je patrijarh Porfirije na svečanom prijemu.

Patrijarh je napomenuo da se mora učiniti sve da se okruženje ispuni mirom.

"On dobrim delom zavisi i od nas. Jedinstvo moramo izgrađivati u svom dvorištu, pa onda u prijateljskom ambijentu i u okruženju. Svi zajedno imate zadatak da gradite jedinstvo i mir, i onda će vas i drgi poštovati", istakao je patrijarh.

Izvor: RTS, RTRS

DodikRepublika SrpskaBrnabićPorfirije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva