:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2019   11:35

0

118

Dodik: Deklaracija SDA poziv na raspad BiH

Deklaracija Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića poziv je na definitivni raspad Bosne i Hercegovine iza koga stoje bošnjačke stranke. To u intervjuu za Dnevnik RTS-a ocenjuje Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH. Ističe da je Deklaracija SDA nastavak Islamske deklaracije Alije Izetbegovića i da Republika Srpska ima spreman odgovor.

Milorad Dodik je rekao da je činjenica da u SDA žele Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi oni većinski odlučivali o svemu i u kojoj bi prilagodili sebi organizaciju.

Navodi da je reč o iluziji koja se održava godinama i koja je sada definitivno i konkretno napisana u Deklaraciji.

"Ono što rade je direktan poziv na destabilizaciju BiH i urušavanje osnovnih principa", istakao je Dodik.

Kaže da je u Islamskoj deklaraciji jasno navedeno da, kada muslimani postanu većina, treba da urede državu po šerijatskom pravu i smatra da ni to ne bi trebalo isključiti.

Dodaje da se dobar deo građana radikalizovao i učestvovao u sirijskom ratu, a kaže i da je Islamska država u Siriji delovala na bazi Islamske deklaracije Alije Izetbegovića.

"Njegov sin Bakir sada pokušava da to uvije u nešto za šta misli da bi bilo prihvatljivo", rekao je Dodik navodeći da svi u Republici Srpskoj odbijaju bilo kakvu mogućnost da se BiH održi mimo dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Ističe da je reč o definitivnom pozivu na raspad BiH od strane SDA, ali napominje da to nije samo deklaracija SDA već svemuslimanska deklaracija.

Na pitanje da li deklaracija SDA ima podršku van BiH, Dodik je rekao da sigurno ima u nekim krugovima, ali ne u onim koji su racionalni i koji poznaju situaciju u BiH, jer se oni sigurno plaše razvoja događaja.

"Ali oni se ni ranije nisu pridržavali ustava", naveo je Dodik precizirajući da misli na pravosuđe, poreze i mnoge druge nadležnosti.

Srpska želi mir 

Poručuje da Republika Srpska želi da se održi mir i da će se ponašati u skladu sa tim. Međutim, dodaje da je sada legalizovano da politički procesi koje vode druga dva naroda mogu da budu legitimisani sa stanovišta bilo kakvih zahteva.

Ukazuje da je Međunarodni pakt o ljudskim pravima i slobodama sastavni deo ustava BiH i da u njemu stoji da narodi imaju pravo na samoopredeljenje. Čak se navodi, kako kaže Dodik, i da je međunarodna uprava dužna da ohrabri i podrži opredeljenje naroda u tom pogledu.

Milorad Dodik je naveo da će odgovor RS biti sistematičan i da pokušava da objedini sve političke snage u RS.

Kaže i da će predložiti opoziciji koja je u vlasti u BiH da napusti partnerstvo sa SDA i da se ne prihvataju nikakvi razgovori sa SDA.

"SNSD će se sigurno pridržavati dogovora", poručio je Dodik i naveo da se SDA dovela u poziciju u kojoj niko od Srba i Hrvata neće sa njima da radi, što je pat pozicija koja više liči na raspad BiH nego na očuvanje ustavnog poretka.

"Vratite se izvornom Dejtonu"

Kaže i da je to sve deo dogovora koji se može locirati u nekim centrima moći ili pojedincima koji su aktuelni u BiH.

Ističe i da će sigurno neko pokušati sve da minimalizuje i da kaže da je to samo njihov plan, ali navodi da Muslimani ne dozvoljavaju legitimno predstavljanje srpskog naroda.

Dodaje da su mnoge stvari radili zajedno Muslimani u BiH i visoki predstavnici a koje su na štetu Republike Srpske.

"Vratite se izvornom Dejtonu, poništite sve nepravne odluke visokih predstavnika koji su otimali ovlašćenja RS. Ako ne želite, RS će preduzeti mere da sebe zaštiti", poručio je Dodik.

Navodi da je jednako opasno nepravno postupanje visokog predstavnika kao i stavovi SDA.

Takođe dodaje da, kada bi RS izašla sa čvrstim stavom, onda bi se sva oštrica međunarodne zajednice svalila na RS. Kaže da će u tom pogledu RS biti pametnija nego ranije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva