:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Septembar 01, 2021   18:13

0

149

Dodik: Džaferović će me još dugo gledati

Republika Srpska neće podleći pritiscima da prihvati novog visokog predstavnika, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i svom bošnjačkom kolegi Šefiku Džaferovića poručio da će ga još dugo gledati.

"Samo ću poručiti Džaferoviću - nisam baš sretan što ga gledam tamo, ali on će mene još dugo gledati ovde", rekao je Dodik novinarima u Ribniku nakon što je Džaferović pozvao visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje, da pokrene pitanje Dodikove smene.

Dodik kaže da kada se sve razložno pogleda, to znači samo jedno - da muslimani očekuju da visoki predstavnik samo radi ono što oni hoće i da se i do sada dešavalo da su visoki predstavnici samo radili ono što su muslimani tražili.

Prema njegovim rečima, od 1995. godine, od kada je uvedena institucija visokog predstavnika, nema nijednog akta u interesu Republike Srpske.

"Sve je bilo protiv nas, prema tome nema nijednog razloga da uvažavamo takve institucije, takve visoke predstavnike, takve takozvane visoke predstavnike", rekao je Dodik, prenela je Radio televizija Republika Srpska.

On je rekao i da se sa Kristijanom Šmitom može razgovarati ako se on identifikuje kao predstavnik Kvinte ili grupe zemalja koje su ga izbarale ili ako se predstavi kao nemački izaslanik, ali da se ne može razgovarati kao sa visokim predstavnikom.

"On nije visoki predstavnik, nećemo podleći pritiscima. Mislim da je to pitanje za nas 'biti ili ne biti' ", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je bolje odmah potpisati kapituaciju ako prihvatimo da se na ovaj način nama upravlja, vlada, da se može pojaviti stranac kojeg izabere grupa zemalja i ovde donosi zakone, menja, ima neko pravo.

"Onda je bolje da nas nema, bolje odmah dignuti ruke i reći doviđenja od ovoga", kazao je Dodik i dodao da to oni, jednostavno, moraju da razumeju.

Dodik je ponovio da će Šmit, što se Republike Srpske tiče,biti priznat samo ako bude imenovan za visokog predstavnika Rezolucijom Saveta bezbednosti i ništa drugo, iako mu je, kako je rekao, poznato da iza njega stoji ogromna sila, poput Amerike, Nemačke, EU i nekih drugih zemalja.

Izvor: T a n j u g

Milorad DodikŠefik Džaferović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva